Ahogy Matovič a partnerei farkáról beszél, azt az érintettek becsületsértőnek tartják

2020. július 6. - 15:03 | Belföld

A kormányfő úgy kelt a plágiumbotrányába kissé belezavarodó Boris Kollár védelmére, hogy az csípi a többi koalíciós párt szemét. 

Ahogy Matovič a partnerei farkáról beszél, azt az érintettek becsületsértőnek tartják
Fotó: tasr

Igor Matovičnak ismét sikerült felpaprikáznia a politikai partnereit. Ahogy arról már beszámoltunk, a miniszterelnök meg van győződve arról, hogy a Kollár leváltását célzó rendkívüli ülésen az SaS és a Za ľudí sem fog a házelnök ellen szavazni. „Úgy gondolom, hogy amennyiben eljutunk a szavazásig, az SaS és a Za ľudí behúzza a farkát, és azzal ellentétesen fognak szavazni, amit most állítanak” – jelentette ki Matoviča a Markíza egyik műsorában.

Ez a lealacsonyító kijelentés annak szerzőjét minősíti és nem kommentáljuk - kommentálta a helyzetet az SaS.

A kormányfő szerint a két kisebb koalíciós párt nem szánja rá magát arra, hogy bedöntse a saját kormányát. "Kicsit olyan színházi jelenetnek tartom ezt, ami az embereknek szól" - véli Matovič.

Az SaS színeiben politizáló Ondrej Dostál helytelennek tartja a kormányfő szavait. "Ahelyett, hogy világosan állást foglalna a házelnök plágiumügyével kapcsolatban, ami az egész koalícióra szégyent hoz, inkább azokat a partnereit támadja, akik nem nézik jó szemmel" ezt a kérdést. Egy másik SaS-es képviselő, Jana Cigániková szintén elítélően nyilatkozott a miniszterelnök megjegyzéséről. "Nincs ok arra, hogy a kormányfő ilyen becsületsértő kifejezéseket használjon". A párt frakciója nem fogja támogatni az ellenzéki javaslatot Kollár leváltására, de ha erről koalíciós javaslat is születik, akkor már másként állhat ehhez a kérdéshez a Richard Sulík vezette párt.

A legkisebb kormánypárt, a Za ľudí sincs elragadtatva a kormányfő megjegyzésétől. Veronika Remišová azért bírálja a miniszterelnököt, mert a sajtón keresztül üzenget, holott korábban pont ő volt az, aki az ilyen magatartást elutasította.

A kormányfő a Markíza műsorában arról is beszélt, hogy ha Kollárék távoznának a kormányból, akkor a kabinet támogatottsága a 150 fős parlamentben 78-ra csökkenne, ami előbb vagy utóbb a végrehajtó hatalom végét jelentené. "Eljön a szeptemberi ülésszak és azt vesszük majd észre, hogy három képviselőnket megvették" - jelentette ki a miniszterelnök.

Erre meg Miroslav Kollár, a Za ľudí képviselője reagált. Szerinte Matovič a sajátjait sértegeti.

A parlament kedden lát munkához. Ahhoz, hogy Boris Kollárt leváltsák, legalább 76 szavazat szükséges. Erről a kérdésről titkosan szavaznak a képviselők.

(denníkn)