Ahol az elmélet és a gyakorlat egymásra épül

2016. november 26. - 15:34 | Régió

Nyílt napot tartottak pénteken a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában és Sportgimnáziumban.

Ahol az elmélet és a gyakorlat egymásra épül
Fotók: Lelkes Vince

A szülőket és a végzős alapiskolás diákokat Szabó László igazgató, ill. Kulcsár Andrea igazgatóhelyettes tájékoztatta a közös igazgatású intézmény működéséről, oktatási eredményeiről, közösségi aktivitásairól, s az érdeklődőket végigkalauzolta a középiskola létesítményein.

A Dunaszerdahelyi Sportgimnázium 2005. november 30-án kapta meg alapítólevelét. Az iskola Szlovákia egyedüli magyar tannyelvű sportgimnáziuma, amely lehetőséget ad az ország magyar ajkú ifjú sportolóinak tehetségük kibontakoztatására. Az általános gimnáziumi képzés mellett a tanulók sportáguknak megfelelő speciális edzésben részesülnek és továbbra is klubjuk színeiben versenyezhetnek.

A Vidékfejlesztési Szakközépiskola idegenforgalmi szakain a turisták utaztatásában, elszállásolásában és szabadidős programjainak szervezésében jártas, korszerű elméleti ismeretekkel és a szükséges gyakorlati készségekkel rendelkező, idegen nyelveken kommunikálni tudó, középfokú végzettségű idegenforgalmi szakemberek képzése folyik.

Az élelmiszeripari minőségellenőr szakágazat tanulói sokrétű élelmiszeripari képzésben részesülnek. Az általános képzésen kívül laboratóriumi, mikrobiológiai jártasságra tesznek szert, valamint jogi, ekonómiai és ügyviteli alapismereteket szereznek. Feladatuk a gyártási folyamatok minőségének ellenőrzése, valamint az élelmiszereket forgalmazó és feldolgozó egységek (üzletek, éttermek) higiéniai előírásáinak betartatása és ellenőrzése lesz.

Az agrárvállalkozói szak tanulói tanulmányaik során megszerzik a személygépkocsira és traktorra érvényes járművezetői jogosítványt is.

A tanulmányi idő négy év, érettségi vizsgával végződik magyar és szlovák myelvből és irodalomból, idegen nyelvből, szaktantárgyak gyakorlati és elméleti részéből, vagy más választható tantárgyból (informatika, matematika, biológia, stb.). A végzős tanulók az említett képesítésen kívül előfeltételeket szereznek az egyetemi továbbtanuláshoz.

Az iskola létesítményei: saját kollégium, konyha és étkezde, számítástechnikai szaktantermek, modern szemléltető eszközökkel felszerelt tantermek, szakkönyvtár, médiaközpont, tornatermek, sportpálya, fedett uszoda, fitnesz, tangazdaság.

(lel)