Ajándékcsomagot kaptak a dunaszerdahelyi járásbeli magyar ovik

A pedagógusszövetség területi választmánya adta át a segédeszközöket, könyveket és játékokat tartalmazó csomagokat.

Ajándékcsomagot kaptak a dunaszerdahelyi járásbeli magyar ovik
Fotók: Paraméter

Szerdán délután a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskolában gyülekeztek a járás óvodáinak képviselői, akiket a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége dunaszerdahelyi területi választmányának elnöke, Masszi János fogadott.

A magyar kormány 2016 decemberében döntött arról, hogy 17,1 milliárd forintos összeggel támogatja Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának első ütemét, melynek keretében első láncszemként a külhoni magyar óvodákat erősítik meg. Szlovákiában e téren a pedagógusszövetséget tekintik stratégiai partnerüknek.

Masszi János

Az óvodafejlesztési program keretén belül Szlovákiában 341 magyar tannyelvű óvodát támogatnak a Magyar sarok elnevezésű projekttel. Masszi János kérdésünkre kifejtette, hogy a Dunaszerdahelyi járásban működik a legtöbb, összesen 73 magyar óvoda. „Azért vagyunk itt, azért tevékenykedünk, hogy nemzeti identitásra oktassunk, neveljük a gyerekeket. Két évtizede – azt mondhatom – nem vagyunk egyedül ebben a küzdelemben, mert a magyar állam is támogat bennünket. Ez a támogatás általában tematikus, mindig valami részterületet jelölnek ki maguk elé, és most szerencsére hosszú idő után az óvodákra került sor” – húzta alá.

Kiemelte, hogy a pedagógusszövetség dunaszerdahelyi szervezetén belül is az elmúlt négy évben elsősorban az óvodákra helyezték a hangsúlyt. „Azelőtt légüres térben mozogtak az óvodák, és én is úgy gondoltam, hogy az alapoknál kell kezdeni. Az utóbbi négy évben a legtöbb akciót ebből kifolyólag az óvodásoknak szerveztük a Dunaszerdahelyi járásban. Időközben ez a gondolat összecsengett a magyar állam támogatásával is” – szögezte le.

Elárulta, hogy a most átnyújtott, több száz euró értékű ajándékcsomag kreatív taneszközöket és játékokat, könyveket tartalmaz, amelyek az óvodáskorú gyerekek fejlődését szolgálják. Vannak bennük népmeséket vagy tématerveket tartalmazó könyvek, DVD-k, fejlesztő játékok, mint például mágneses építőkockák, babzsákok, bóják, rudak, karikák, motoszenzorikus körök, valamint ún. érzékelő ösvény.

„Ezeknek köszönhetően remélhetőleg azt a minőségi, szorgalmas, lelkiismeretes és szívvel teli munkát tudják végezni a továbbiakban is” – fogalmazott Masszi János.

(SzT)