Ajándékozz friss levegőt Dunaszerdahelynek!

A dunaszerdahelyi I Love Eco Facebook-csoport következő kezdeményezéséről van szó.

Ajándékozz friss levegőt Dunaszerdahelynek!
Fotó: Pixabay

„Ültessünk emléket karácsonyunknak!” jelmondattal vette kezdetét a közelmúltban a környezetbarát helyi fiatalokból álló csoportosulás karácsonyi akciója. Mint megtudtuk, megszólították a városházát, és a Municipal Real Estate városi vállalattal karöltve kitalálták, hogyan lehetne a karácsonyt is némileg környezettudatosabbá tenni, ráadásul úgy, hogy annak az ünnepeken túl is legyen hatása.

Ilyentájt már javában viszket a tenyerünk a tűlevélsimogatástól, egyszersmind vakarjuk a fejünket, melyik volna a legarányosabb, legkecsesebb karácsonyfa a nappalinkba, gyerekszobánkba, vagy mondjuk a nagyihoz. Egyre több helyen válogathatunk a megfelelő példányok közül, viszont egyre több helyen találkozhatunk cserepes verziókkal. Nyilván sokan akadnak, akik úgy szeretnék a fákat a kivágás elől megóvni, hogy műfát díszítenek az ünnepekkor, és azt leszámítva, hogy abból bizony valamikor a környezettel nem túl nagy haverságban lévő hulladék lesz, ez is dicséretes.

A cserepes fák viszont nemcsak, hogy az élő fa pozitív benyomásával ajándékoznak meg, de a megfelelő bánásmóddal a későbbiekben is segíthetnek tisztábbá és egyúttal esztétikusabbá is tenni a környezetünket. Ha pedig a keresletet sikerül eltolni mindig egy picit ennek irányába, akkor a kínálat is módosulhat a jövőben ugyanígy.

Szóval a terv a következő:

  • Aki cserepes fenyőfát vásárol karácsonyra, annak elszállítását és raktározását, majd tavaszi kiültetését az I Love Eco-csoport és a városi vállalat biztosítja.
  • Néhány fontos tanács, amit az akció plakátja is tartalmaz: cserepes karácsonyfádat a megvásárlása után ne vidd be azonnal a lakásba, hanem ha van rá mód, egy hétig tárold olyan helyen, ami nagyjából félúton van a téli fagyok és az otthon melege között.
  • Két hétnél tovább ne tartsd a lakásban a fát, és ez idő alatt se rakd a radiátor közelébe, hetente egyszer pedig azért locsold meg.
  • Vízkereszt után, január 8-án jönnek a cserepes fáért, és ha neked nincs hova kiültetned, elviszik azt a megfelelő helyre. Ha viszont te megtartanád a fádat, és saját kertedben, udvarodon ültetnéd azt el, akkor a leszedése után ne rakd rögtön ki a hidegre, hanem ismét szoktasd hozzá egy 10 fok körüli helyiségben.
  • Aki csatlakozna az akcióhoz, jelentkezhet az iloveecods@gmail.com címen, vagy a 0903239954-es telefonszámon.

(SzT)