Akad egy súlyos probléma a rendőrség háza táján, a ZMOS azonnali megoldást vár

2023. június 7. - 12:59 | Belföld

A községi rendőrök nem tudják helyettesíteni a hiányzó állami rendőröket, ezért a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) megoldást vár Ivan Šimko belügyminisztertől és Hamran István országos rendőrfőkapitánytól.

Jozef Božik, a ZMOS elnöke szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy országosan legalább 2500 rendőr hiányzik az állományból.

„Elképzelhetetlen azt várni, hogy ekkora hiányt pótolni tudnak a városi és községi rendőrök” – mondta Božik, és hozzátette, a belügyminisztériumnak és a rendőr-főkapitányságnak jobban kellett volna készülnie erre a helyzetre.

Božik úgy véli, az állomány számának ingadozása a szolgálati nyugdíjak megváltozott valorizálása miatt következett be. „Sok olyan rendőr érte el azt a kort, amikor már kihasználhatta ezt a valorizálást, tavaly májusban volt az első hullám, júniusban a második, a következő szeptember végéig várható” – tette hozzá.

Kitért a helyi polgári rendészeti szolgálat finanszírozására is, mivel nincs megoldva a folytatás az uniós támogatások kifutása után. Agócs Attila, Fülek polgármestere megjegyezte, a projekt folytatása javarészt formális, adminisztratív kérdés.

„A települések többségében vagy lezárult már ez a projekt, vagy a következő hetekben fejeződik be, de még mindig az új pályázatra várunk” – figyelmeztetett. Silvia Grúberová, Handlová polgármestere szeretné, ha a kormány az újonnan jelentkező településeket is besorolná a projektbe.


(TASR)

Címkék: rendőrség, ZMOS