Akad egy veszély, ami az egész országon belül a Csallóközt fenyegeti a legnagyobb mértékben

2023. április 18. - 15:57 | Régió

A klímaváltozással járó szárazság egyre inkább befolyásolja a mezőgazdasági termelést, ebből a szempontból pedig a Csallóköz a legveszélyeztetettebb régió Szlovákiában. A Pozsonyi II, a Szenci és a Pozsony V járás van a legnagyobb veszélyben – derült ki a Környezetpolitikai Intézet (IEP) tanulmányából.

Akad egy veszély, ami az egész országon belül a Csallóközt fenyegeti a legnagyobb mértékben
Fotó: TASR - illusztráció

„A Szenci járás nagy részén mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, ami növeli az aszály kockázatát. További járások is veszélyben vannak az ország délnyugati részén, illetve délkeleten, Tőketerebes és Kassa környékén” – írták az elemzők. Gömörben is vízhiány tapasztalható, ott geológiai tényezők akadályozzák a víz felgyülemlését.

Az intézet emlékeztetett, hogy a Csallóköz rendkívül fontos az ország mezőgazdasága számára, és ott található a legnagyobb ivóvízkészlet, a mezőgazdasági tevékenység miatt viszont az erdős területek nagy részét kivágták, ez pedig növeli a szárazságot.

Ezen felül azokat a településeket fenyegeti leginkább vízhiány, ahol nincs közüzemi vízellátás, emiatt a Szobránci járás néhány településén lehetnek a legnagyobb gondjaik a háztartásoknak.

A legjobb helyzetben a Námestovói, a Dolný Kubín-i és a Čadcai járás van az IEP mérései alapján, köszönhetően a sok füves területnek, a magas páratartalomnak és a talajnedvességnek.

Az előrejelzések szerint a szárazság további régiókat fog veszélyeztetni, főleg a Medzilaborcei és a Snina járást, egyes részein 70 napra emelkedhet a csapadék nélküli időszak hossza.

Ennél is hosszabb csapadék nélküli időszakok lehetnek a Nagyrőcei, a Poltári és a Rimaszombati járás egyes részein. Az elemzést az IEP az OECD-vel együttműködve készítette, három fő éghajlati kockázat alapján határozza meg az egyes települések fenyegetettségének mértékét, ezek pedig a rendkívüli hőség, az aszály és a szélsőségesen sok csapadék.


(TASR)