Akad itt egy hozzájárulás, amire jogosultak a nyugdíjasok, de sokan nem is tudnak róla

2023. május 2. - 15:58 | Belföld

Az állam 50 eurós hozzájárulással támogatja az idősek rehabilitációs tevékenységét.

Akad itt egy hozzájárulás, amire jogosultak a nyugdíjasok, de sokan nem is tudnak róla
Fotó: Pixabay - illusztráció

A támogatott nyaralásnak is nevezett tartózkodásokat a Szlovákiai Nyugdíjas Szakszervezet, a Szakszervezetek Szövetsége és az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete szervezi – hívta fel a figyelmet a Pluska.

A támogatás feltétele, hogy a nyugdíjas nem dolgozhat, és állandó lakhellyel kell rendelkeznie Szlovákia területén.

„A rekreációs és rehabilitációs tartózkodások támogatása a szociális tevékenység fenntartását szolgálja, ami az időskorú életminőség javításához vezet. Támogatott tevékenységen vehet részt minden szlovák állampolgár, aki öregségi, korkedvezményes vagy szolgálati nyugdíjban részesül, és nem dolgozik. A résztvevőknek ezt a tényt egy becsületbeli nyilatkozat aláírásával kell igazolniuk a tartózkodásuk megkezdésekor. A megállapodás (dohoda) alapján dolgozó nyugdíjas nem jogosult támogatásra” – magyarázta a Pravdának Valéria Pokorná, a Szlovákiai Nyugdíjas Szövetség képviselője.

A nyugdíjasok szakszervezete 7000 darab 50 euró értékű kártyát kapott az államtól, összesen 350 ezer euró értékben. „16 gyógyfürdő biztosítja a tartózkodást. A rehabilitációs és kezelési üdülés évente egyszer és csak egy szolgáltatónál vehető igénybe” – magyarázta Pokorná.


(pluska)