"Akadémiai csalás" - Így hívhatnák, ha mással íratod meg a diplomamunkád, és súlyos büntetést javasolnak érte

2021. november 15. - 10:58 | Belföld

Az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány, valamint a főiskolai diáktanács közösen javasolják, hogy iktassák be a vonatkozó jogszabályokba az akadémiai csalás fogalmát - írja a Hospodárske noviny.

"Akadémiai csalás" - Így hívhatnák, ha mással íratod meg a diplomamunkád, és súlyos büntetést javasolnak érte
Fotó: Pixabay.com

Szlovákiában az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány szerint mintegy 20 társaság kínál olyan szolgáltatást, amely a diplomamunkák igények szerinti kidolgozását célozza. A szervezet szerint leginkább diákok, doktorandusok, illetve az egyetemek bizonyos alkalmazottai jutnak ilyen módon némi mellékkeresethez. Klieneseik pedig értelemszerűen a záróvizsga előtt álló főiskolások.

Egy elemzés szerint a diákok 15%-a mással megíratott diplomamunkával zárja a felsőoktatási tanulmányait.

Az akadémiai titulusok megszerzésének egyik fő feltétele márpedig éppen a megadott téma kidolgozása és megvédése. Mivel a jelenlegi törvénykezés nem kínál kellő védelmet az ilyen cselekmények ellen, az alapítvány és a diáktanács saját javaslattal állt elő.

Azt javasolják, hogy a törvényekbe iktassák be az akadémiai csalás fogalmát. Ennek tényállása akkor merülne ki, ha a végzős diák nem saját maga által írt diplomamunkát ad le. Az effajta cselekedetért elveszíthetné az általa megszerzett akadémiai titulusát, ugyanakkor nem maradnának büntetlenek azok sem, akik tulajdonképpen megírják ezeket a munkákat. Az akadémiai csalásban való bűnrészességért 10 és 50 ezer euró közötti büntetést szabhatnának ki.

Szeretnék elérni, ha ez módosítás még bekerülhetne a tárcaközi egyeztetésen lévő főiskolai törvénycsomagba. Kezdeményezésüket az oktatásügyi tárca is támogatja, amely jelezte, még pontosítani kell a javaslat törvényi formáját és át kell beszélni a részleteit. Ha viszont elfogadnák, akkor jövő év szeptemberétől hatályba léphetne.

Előrelépésnek tekinti ezt a HN által megszólaltatott Renáta Hall felsőoktatási szakértő, aki szerint viszont a puszta szankció nem oldja meg a helyzetet, ugyanis szükséges, hogy mind a diákok, mind a tanáraik esetében fejlesszék azokat a készségeket, amelyek a diplomamunka írásához, illetve a csalások leleplezéséhez vezetnek.

(HN)