Akár 10%-os recesszió és 10%-os munkanélküliség is jöhet, de látszik a fény az alagút végén

2020. március 24. - 15:01 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elemzése szerint idén akár 10 százalékkal is visszaeshet a szlovák gazdaság teljesítménye. Az év végéig mintegy 75–130 ezer ember veszti el munkáját. Peter Kažimír jegybankelnök a válság elmúltával azonban gyors növekedést jósol már jövőre.

Peter Kažimir
Fotó: TASR

A jegybank elemzése szerint a koronavírus-járvány miatt a gazdaság idei teljesítménye 1,4-9,4 százalékkal eshet vissza a tavalyi értékhez képest. A gazdasági visszaesés miatt sokan elvesztik majd állásukat, a jegybank szerint az év végéig legalább 75 ezerrel, de akár 130 ezerrel is nőhet a munkanélküliek száma.

Ez a jelenlegi, mintegy 5 százalék körüli munkanélküliséget 10 százalék fölé tornázhatja fel.

„Szlovákia nyitott, exportorientált gazdasága idén várthatóan csaknem 5 százalékkal esik vissza ideiglenesen, de a COVID-19 járvány társadalmi és gazdasági hatásai akár 10 százalék körüli visszaesést is eredményezhetnek” - jelentette ki Kažimír.

A jegybank forgatókönyvei egyelőre nem számolnak a kormány intézkedéseivel, ezek tehát még pozitívan befolyásolhatják a gazdaság idei teljesítményét. „A pénzpiacok és kereskedelmi partnereink aktuális helyzete azonban inkább a negatív hatások megvalósulásának irányába hatnak” – véli a a jegybank elnöke.

A visszaesés azonban nem elsz hosszú távú. „Jelenleg nagyon ronda számokról beszélünk, de látszik azonban a fény az alagút végén.

A szlovák gazdaság ezt a válságot kék foltokkal és horzsolásokkal átvészeli – jelentette ki Kažimír.

– Az a fontos, hogy ez a válság csak ideiglenes, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is megy.” A válság előtti teljesítményét már akár jövőre elérheti a szlovák gazdaság.

Szerinte a válság kezelése komoly nemzetközi, elsősorban uniós együttműködést igényel. „Az utóbbi két hétben az Európai Központi Bankban alapvető intézkedések sorozatát fogadtuk el, amelyek segítik csökkenteni a stresszt, a pánikot, és egyben védik a pénzügyi szektor stabilitását, és ezzel az embereket” - mondta a jegybank elnöke.

Lajos P. János

Címkék: koronavírus, NBS