Akár 60 ezer euróra is lehet pályázni – erről beszélt Rigó Konrád Dunaszerdahelyen

A Művészeti Alap új, rendkívüli felhívása kapcsán tartott beszélgetőestet Rigó Konrád (Híd) kulturális államtitkár Dunaszerdahelyen.

Akár 60 ezer euróra is lehet pályázni – erről beszélt Rigó Konrád Dunaszerdahelyen
Fotók: a szerző

Szép számú érdeklődő gyűlt össze a dunaszerdahelyi Buena kávézóban, akik mind érdekeltek voltak a felhívásban. Rigó Konrád részletes tájékoztatást adott az egyes pályázatokról, azok feltételeiről, s arról, melyikre ki a jogosult. Az alap referensei technikai tanácsokkal is szolgáltak a projektek megírásához. Az alap február 26-án nyitotta meg az új programot, amely keretén belül minden népi kultúrával foglalkozó professzionális vagy amatőr együttes, valamint egyéni népművész anyagi támogatást igényelhet.

Rigó Konrád kulturális államtitkár szerint ugyan nagyon hasznos információkat nyújtottak a Művészeti Alap beszámolói, de a részletes előadás során több alkalommal kimaradt a kisebbségek számára legfontosabb információ, hogy ők is pályázhatnak az 1,5 millió eurós keretösszegű felhívásra. „Nemzetisége miatt nem indul hátránnyal egy népművész sem!” – emelte ki az államtitkár, aki emiatt több dél-szlovákiai városban megfordul előadások és beszélgetőestek keretén belül. A megjelentek mind elképzelt tervvel érkeztek a helyszínre, ahol esetleges kérdéseiket bátran feltehették, ugyanis senki nem maradt válasz nélkül.

A pályázatok alapfeltétele, hogy azoknak valamilyen formában kapcsolódniuk kell a többségi, vagyis a szlovák kultúrához. Ez kisebb zúgolódást keltett, sokan nem találták művészetük és a szlovák kultúra közti összeférést.

„Minél nyitottabb egy kultúra a másik kultúra iránt, s most nemcsak a kisebbség és a többség viszonyára értem ezt, annál izgalmasabb dolgokat tud létrehozni. A Kisebbségi Kulturális Alapot pont úgy állítottuk fel, hogy kizárólag a kisebbséget szolgálja. Ez a program viszont arról szól, hogy minél több kapcsolatot tudjon teremteni. Úgy, ahogy az egyiket, úgy a másikat is támogatni kell” – mondta el kérdésünkre Rigó Konrád, aki úgy véli, lesznek olyanok, akiket ez kimondottan nagyobb alkotásra sarkall majd, hiszen a maximálisan elérhető összeg hatvanezer euró.

Rigó továbbá kifejtette, általánosságban véve a kultúra egy alulfinanszírozott ágazat országunkban. „Minden olyan forrás, ami erre irányul, csak segíteni tud rajta” – folytatta, majd hozzátette, a politikának is köszönhetően a tradicionális kultúra jelenleg nagyobb figyelmet kap. Ez nemcsak Szlovákiára, de többek közt Magyarországra is igaz. 

(SzC)