Akár 8 évet is kaphat Kotleba, a bíróság módosítani akarja a vádat!

2020. január 29. - 13:30 | Belföld

Eredetileg elnyomó eszmékkel való szimpatizálás és azok népszerűsítése miatt emelt vádat a Speciális Ügyészi Hivatal Marian Kotleba ellen, Ružena Sabová bírónő azonban mérlegeli, hogy módosítja azt, és ilyen eszméket hirdető szervezet létrehozása miatt vonják felelősségre.

Akár 8 évet is kaphat Kotleba, a bíróság módosítani akarja a vádat!
Fotó: TASR

Ebben az esetben 3 év helyett akár 8 év börtönbüntetésre ítélhetik. Sabová ezt a tegnapi tárgyalási napon jelentette be, erre Kotleba elnapolást kért, a folytatás március 4-én lesz.

Az elnapolással az ügyész is egyetértett, mert a vád módosításának kidolgozása hosszabb időbe telhet. Kotleba azt kérte, a parlamenti választás utánra halasszák el a tárgyalás folytatását, mivel most zajlik a kampány. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a bíróság politikailag független.

Kotleba jogi képviselője, Tomáš Rosina megalapozatlannak tartja a vádat. „A vádiratban leírtak nem felelnek meg semmilyen bűncselekmény elkövetésének, ezt a főtárgyaláson bizonyítani fogjuk” - jelentette ki Rosina. Szerinte a vádemelés Tomáš Honz ügyész hipotézisei alapján született.

Kotleba ellen azért indult büntetőeljárás, mert három rászoruló családnak nagy, szimbolikus csekkeken 1488 eurós adományt adott át.

„A szélsőjobboldali mozgalmakban a 14 és a 88 gyakran használt szimbolikus szám. A 14 David Lane jobboldali terrorista fajvédő egyik mondatára utal, amely 14 szóból áll. A 88-ban pedig a nyolcasok az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t jelentik, azaz a 88 jelentése HH, vagyis Heil Hitler. Vagyis a vádlott nyilvánosan használta a rasszista és (neo)náci csoportok szimbolikáját és szimpátiáját fejezte ki irántuk” - közölte az eljárás megindításakor Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi Hivatal szóvivője.


(TASR)