Akár az év végéig tesztelhetünk, annyi AG-tesztet vett az egészségügyi minisztérium 140 millió euróért, de nem árulja el, minek

2021. március 5. - 15:10 | Belföld

Nem válaszol az egészségügyi minisztérium azokra a vádakra, hogy öntesztelésre alkalmatlan antigén teszteket vásárolt volna. A szaktárca szerint nazális teszteket vettek, amelyek nem az orrgaratból vett mintát használják, ezt azonban a tesztek leírása cáfolja. Arra sem adnak választ, hogy mikor és hogyan változik a tesztelési stratégia.

Akár az év végéig tesztelhetünk, annyi AG-tesztet vett az egészségügyi minisztérium 140 millió euróért, de nem árulja el, minek
Fotó: Cséfalvay Á. András

Az egészségügyi minisztérium a napokban 35 millió antigén tesztet vásárolt, csaknem 140 millió euróért. 20 milliót vett az SD Biosensor cég Standard Q Covid Ag Test típusú tesztjéből, további 15 milliót pedig a Siemens Clinitest® Rapid Covid-19 Antigen Test típusú tesztjéből.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter korábbi tájékoztatása szerint a szaktárca a tesztelési stratégia módosítására készül,

a nyilvános tesztelés helyett mindenki kapna olyan teszteket, amelyeket egyedül, egészségügyi felügyelet nélkül, otthon is használhat.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter (Fotó: TASR)

A vásárolt tesztek azonban Martin Smatana egészségügyi szakértő, az Egészségpolitikai Intézet (IZP) korábbi igazgatója szerint nem alkalmasak otthoni tesztelésre. „Még ha a mintavétel megoldható is egészségügyi hozzáértés nélkül, a tesztek kiértékelése nem valósítható meg otthon” – tájékoztatta a Paramétert Smatana.

Minek ennyi teszt?

Smatana szerint már a megvásárolt tesztek mennyiségi is óriási. „Eddig a minisztérium adatai szerint 14,2 millió AG-tesztet használtunk fel az elmúlt négy hónapban, ebben benne vannak az országos tesztelések is október végétől” – magyarázta Smatana.

Vagyis most a négyhavi fogyasztás 2,5-szörösét vásároltuk meg, ami ugyanilyen „fogyasztás” mellett 10 hónapra lenne elegendő, tehát az év végéig van elég tesztünk.

Szerinte az lehetett az elképzelés, hogy ezekkel azt akarták elérni, hogy szétosztják a lakosságnak, és otthon, hetente akár 2-3-szor tesztelheti magát aki ennek szükségét érzi.

Nem nazális, és nem jó öntesztelésre

Smatana szerint viszont a megvásárolt tesztek erre alkalmatlanok. Az első, amit a Biosensor gyárt, vagyis amiből 20 milliót vásárolt az egészségügyi minisztérium nem nazális teszt, hanem a már eddig is használt AG-teszt, amellyel az orrgaratból vett mintát lehet elemezni. A másik ugyan nazális teszt, de nem alkalmas az otthoni használatra. Smatana tájékoztatása szerint a mintát egészségügyi szakember felügyeletével leveheti ugyan nem egészségügyi dolgozó is, de a kiértékelés nem teszi lehetővé az öntesztelést. „Ez csak egy komfortosabb nazális AG-teszt” - állítja Smatana.

Martin Smatana (Fotó: TASR)

„A tesztek alkalmasak az orrcsúcsból való mintavételre”

Az egészségügyi minisztériumot megkérdeztük a tesztekről és a tesztelési stratégia változásáról is, de pontos választ nem kaptunk, csak egy nyilatkozatszerű szöveget küldtek.

„A tesztek gyártója még a szerződés aláírása előtt igazolta, hogy a termék technikailag azonos a nazális teszttípussal” – írta a minisztérium,

de azt nem pontosította, hogy ez a két teszt közül melyikre vonatkozik.

Az öntesztelésről nem beszél, válaszában csak a nazális tesztelést említi. „A mellékelt dokumentáció alapján nyilvánvaló, hogy a tesztek alkalmasak az orrcsúcsból történő mintavételre, amely komfortosabb és kevésbé kellemetlen, mint a jelenleg alkalmazott tesztek a mobil mintavételi pontokon” - írta a minisztérium.

A tesztelési stratégiáról csak annyit ír, hogy még dolgoznak rajta. „Jelenleg folyik a részletek kidolgozása, később kerül sor a komplex tájékoztatásra” – válaszolta a Paraméternek a szaktárca.

Átverték a tudósokat?

Smatana szerint a tesztek megvásárlása azért is gyanús, mivel ez múlt héten zajlott, amikor Igor Matovič miniszterelnök éppen a tudósokkal tárgyalt. A tárgyalások alapján elfogadott dokumentum szerint a tesztelési stratégiát „a teszttípusoknak, a tesztelés céljának és a célcsoportok alapján” kell átalakítani. A tesztelést „a tünetekkel rendelkező, a járványgócokban és a lehetséges járványgócokban élő páciensekre” kell összpontosítani. „Úgy tűnik, hogy a tudósokat az ujjuk köré csavarták, és azt tették, amit már korábban eldöntöttek” - véli az egészségügyi elemző.

- lpj -