Akár egy rémálom: csontok, koponyák, émelyítő szag és 30 megvadult kutya egy elhagyatott házban

2021. augusztus 21. - 09:33 | Belföld

Csontok, koponyák, tönkrement bútorok és mindent elárasztó szag. Ezzel találták szembe magukat a csehszlovák kasztrációs program állatmentői (ČSKP). Először arra lettek figyelmesek, hogy egy selmecbányai elhagyatott telek kertjében több mint 30 kóbor kutya szaladgál.

Akár egy rémálom: csontok, koponyák, émelyítő szag és 30 megvadult kutya egy elhagyatott házban
Fotók: ČSKP - Továbbiakért kattints!

„A szukákat nem sterilizálták, ezért születtek vérfertőzött utódok, melyek aztán ott, azon a területen elpusztultak“ – fejtette ki az egyik beavatkozó állatmentő, Martina Čierna (26).

A tulajdonos néhány évvel ezelőtt elhagyta az említett telket, az emberekkel csak az alkalmi etetés során érintkeztek a kutyák.

„Ennyire vad kutyákat befogni nem épp sétagalopp“ – mondta. Sok napot töltöttek a házban és több száz kilométert leutaztak.

Majdnem egy hónapig tartott, míg sikerült megoldaniuk a helyzetet. Csapdákat és csalikat állítottak éjjel-nappal, hogy a kutyákat ketrecbe csábítsák.

Annak ellenére, hogy a tulajdonos szerződéssel átadta a kutyákat, akadályozta a szakemberek munkáját.

„Többször elengedte a kutyákat a ketrecekből, mielőtt megérkeztünk a helyszínre, egy szuka emiatt elveszett, egy másik kutya pedig nem akart többé belépni a ketrecbe“

– tette hozzá Martina.

Elmondása szerint a házat korábban többször is megvizsgálták, intézkedéseket is bevezettek, de a helyzet nem változott.

A történetnek azonban jó vége lett. Az összes kutyát, beleértve az elveszett szukát is, sikerült megmenteniük.

A megmentők munkája azonban csak most kezdődött el igazán.

„Sokuk komoly nehézségekkel küzd. Többségüket fokozatosan tudjuk szocializálni, de kettejüknek pszichopata megnyilvánulásai vannak“

– mondta el Martina Čierna, majd hozzátette, több állatmentő szervezet is segítségükre volt. A rendőrség nem kommentálta az ügyet.

(čas.sk)