Akár a három fegyőr is elfoglalhatja a megszökött Behan helyét a sitten

2016. június 15. - 08:59 | Belföld

Ľubomír Behan június 2-án szökött meg a lipótvári börtön melletti lőtérről. Három fegyőr felügyelete mellett hat rab javította ott az egyik épület tetejét.

Akár a három fegyőr is elfoglalhatja a megszökött Behan helyét a sitten
Fotó: TASR

Csakhogy az alacsony épületről elég lehetett leugrani, majd a területet határoló mezei út mögött néhány méterrel már a kukoricásban találja magát az ember, amelyet pedig sűrű erdő övez. A rablásért nyolc évre ítélt Behannak tehát volt hol elbújnia, mire a börtön jelentette az eltűnését a rendőrségnek. Kb. 7.45-kor szökhetett meg, de csak 8.17-kor jelentették az esetet a rendőrségnek - írja a SME.

Röviddel a bejelentés után már rendőrségi helikopter pásztázta a környéket, de a szökött rabot már nem találták. A szökését a három fegyőr számlájára írják.

"Nem voltak ott, ahol kellett volna lenniük, ami minden további történés legfőbb okozója"

- jelentette ki Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter az ügyben indított vizsgálat eredményeire hivatkozva.

Amellett, hogy mindhármukat elbocsátották, a rendőrség büntetőeljárást is kezdeményezett ellenük köztisztviselői feladataik, illetve fegyőri kötelességeik elmulasztása miatt. Mindkét vádpont két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az eddig nem derült ki, hogy mit csináltak a szökés pillanatában, mivel a vallomásaik merőben eltérnek egymástól. Milan Ivan, a fegyőri testület vezetője szerint egyáltalán nem egyértelmű, mi történt.

Žitňanská ugyanakkor közölte, annak ellenére hibáztak, hogy minden héten felkészítik őket a teendőkre, feladatokra, kötelezettségekre, ráadásul hosszú évek óta végezték ezt a munkát. Nyolc, tizenkét, illetve huszonhat éves tapasztalattal rendelkeztek.

A miniszter kedden látogatást tett a lipótvári börtönben, ahol arra a megállapításra jutott, hogy a hiba egyéni volt és nem rendszerszintű.

(SME/para)