Akár hat évre is rács mögé kerülhet Kotleba rasszista képviselője

2017. április 30. - 08:59 | Belföld

A rendőrség néhány napon belül már a ĽSNS második képviselője ellen indított eljárást: csütörtökön Stanislav Mizíket vádolták meg extrémizmussal, egy nappal később pedig Milan Mazurek ellen is eljárást indítottak.

Egy nappal azután, hogy a NAKA razziát tartott Stanislav Mizík irodájában, Kotleba újabb képviselője, Milan Mazurek is sorra került.

A fiatal politikus ellen azután indítottak vádat, hogy egy korábbi rádióműsorban sértő megjegyzéseket tett a romákra, valamint gyűlölködve beszélt a menekültekről, az arabokról és az iszlám képviselőiről. Az esetet a rádió sem úszta meg szárazon – 15 ezer euróra bírságolták őket.

Mazurek még tavaly októberben volt a rádióműsor vendége, ahol a beszélgetés során több megbotránkoztató kijelentése is volt. Emellett azt is kijelentette, hogy számára Jozef Tiso az első és egyetlen valódi elnök.

„Megerősíthetem, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) M. M.-et gyűlöletkeltéssel, valamint bizonyos etnikumhoz, nemzethez tartozó személyek fenyegetésével vádolta meg“ – tájékoztatott Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Mazurek nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Amennyiben bűnössége beigazolódik, Mazureket, Mizíkhez hasonlóan, jelentős büntetésre ítélhetik. „Ezért a bűncselekményért 2-től 6 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik“ – mondta Milan Ficek ügyvéd.

Az ügyvéd szerint az esetet súlyosbítja, hogy politikusról van szó. „Az ilyen esetekben a nyilvános személyeket szigoróbban büntetik. Amennyiben ezt a bűncselekményt egy átlagos személy követte volna el, akkor őt csak 3 éves szabadságvesztésre ítélhetnék“ – tette hozzá Ficek.

noviny.sk/para

Címkék: NAKA, Milan Mazurek