Akár még a nevén is változtathat a Smer-SD, ha tisztázza, merre tart

2019. május 29. - 12:58 | Belföld

A párt alelnöke, Peter Žiga szavai mindenesetre erre is utalnak.

Akár még a nevén is változtathat a Smer-SD, ha tisztázza, merre tart
Kapcsolódó cikk:
Feszültség a Smerben – Pellegrini közvetve még a távozását is belengette!
Raši szerint a Ficót és Kaliňák távozását követelő levél csak egy járási vezető privát véleménye
Már a keleti smeresek is fenékbe billentenék Ficót és Kaliňákot

Žiga szokatlannak nevezte a kormány mai ülése előtt, ami a Smeren belül zajlik, úgy véli viszont, hogy azt nem a médián keresztül kellene oldani. Ezzel arra a levélre utalt, amelyet a párt bizonyos keleti járási szervezetei intéztek az elnökséghez Robert Fico és Robert Kaliňák lemondását követelve.

Megerősítette azt is, amit Pellegrini mondott, miszerint a Smernek világossá kell tenni, milyen értékeket képvisel.

"Tartalmilag definiálnunk kell a szociáldemokrácia értékeit, illetve azt, hogy ez még egyáltalán szociáldemokrácia-e. Én kiállok emellett, de elképzelhető, hogy a párt bizonyos tagjai más irányba tartanak. Ezt világossá kell tenni, azután talán megszűnnek a nézeteltérések, és a párt vezetőségének kommunikációja ismét egységes lesz"

- fogalmazott. A szociáldemokrácia ugyanakkor szerepel a Smer-SD nevében is.

A levél tartalmazta azt is, hogy Pellegrininek jelöltetnie kellene magát a párt elnöki tisztségére. Žiga pedig emlékeztetett arra, hogy Pellegrini 20 éve tevékenykedik a párton belül, és tulajdonképpen végigjárta a szamárlétrát, a legalacsonyabb szintről a kerületi struktúrákon kerül eljutott a felsővezetésig. "Teljes mértékben kész a folytatásra" - mondta.

Azt ugyanakor cáfolta, hogy a felhívás tőle, Pellegrinitől és a párt kassai kerületi elnökétől, Richard Rašitól származna, akiket újságírói körökben is a Smer progresszívebb szárnyának tartanak.

Meggyőződése, hogy a történtekre Robert Fico is reagálni fog, amint visszatér Szlovákiába. Azt viszont nem árulta el, hogy jelenleg hol van, és mikor jön vissza.

(TASR)