„Akaratlan hiba” volt, hogy a kamaszok előbb kaptak időpontot az oltásra, mint a krónikus betegek

2021. május 2. - 16:03 | Belföld

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter szerint akaratlan hiba történt, amikor a héten egy műszaki átállást követően az elektronikus váróteremben lehetővé tették, hogy a 16 év felettiek közül bárki bejelentkezzen a koronavírus elleni oltásra.

„Akaratlan hiba” volt, hogy a kamaszok előbb kaptak időpontot az oltásra, mint a krónikus betegek
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Néhány órán belül több száz, de lehet, hogy több ezer 16 és 18 év közti fiatal kapott konkrét időpontot. Ez sokakat felháborított, például Igor Matovič pénzügyminisztert is, aki a Facebookon jelezte, hogy bízik benne, hogy az egészségügyi minisztérium cselekedni fog, nehogy egészséges, 16-17 éves tinédzsereket oltsanak be krónikus betegek helyett a Pfizer vagy a Moderna vakcinájával.

Pénteken az egészségügyi minisztérium ennek megfelelően cselekedett is, és sajtóközleményben jelezték, hogy az oltásra jelentkezők egy részének, a 18 éven aluliak számára kiosztott időpontok módosítása mellett döntöttek. Az így felszabaduló időpontokat azok számára teszik elérhetővé, akik ugyan később regisztráltak, de 60 éven felüliek vagy krónikus betegségben szenvednek.

Ezzel kapcsolatban Ján Budaj környezetvédelmi miniszter vasárnap az RTVS O 5 minút 12 című műsorában elmondta, egy akaratlan hibáról van szó, amelyet azonnal helyrehoztak, éppen ezért nem is lényeges. A miniszter szerint az ellenzék a téma kapcsán bolhából csinál elefántot.

„Csak néhány fiatalról volt szó. Az idősebbek közül senki nem vesztette el a lehetőséget az oltásra” – mondta Budaj, vitapartnere, Juraj Blanár (Smer-SD) viszont azzal vágott vissza, hogy ez a helyzet is csak megerősítette a kormány nem szisztematikus eljárásait. „Ezúttal is bebizonyosodott, hogy Igor Matovič az, aki dönt” – mondta Blanár arra utalva, hogy Matovič Facebook-posztja után törölték a fiatalok időpontjait.

A vakcinák kapcsán Budaj azt mondta, az elkövetkező hetekben elegendő mennyiségű regisztrált vakcina lesz elérhető az országban.


(TASR)

Címkék: oltás, Ján Budaj