Akármit is mondanak a sajtótájékoztatókon, azzal nem befolyásolják a tanúkat – miért engedték szabadon Kaliňákot?

2022. június 1. - 11:42 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a Robert Kaliňák ellen indított eljárás törvényesnek tűnik, mégsem hagyta jóvá a vizsgálati fogságban tartását. Az Alkony (Súmrak) rendőrségi ügyről van szó, amelynek keretében nemcsak az egykori belügyminisztert, hanem a Smer-SD elnökét, Robert Ficót, Norbert Bödör nyitrai oligarchát és Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitányt is meggyanúsították.

Akármit is mondanak a sajtótájékoztatókon, azzal nem befolyásolják a tanúkat – miért engedték szabadon Kaliňákot?
Fotó: TASR

A gyanú szerint bűnszervezetet alapítottak, adótitkot sértettek meg, valamint köztisztviselői hatalommal is visszaéltek.

A Legfelsőbb Bíróság azonban kifogásolta a bűnszervezet alapításával kapcsolatos bűncselekményre vonatkozó megfogalmazást. „Meglehetősen homályosan hangzik az erről a bűncselekményről szóló mondat” - jegyezi meg a Legfelsőbb Bíróság szenátusa az Aktuality.sk birtokába jutott határozatban.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy bíróság kétségbe vonta a gyanút a bűnözői csoport állítólagos létrehozására vonatkozóan, amelyet a nyomozó szerint Fico és Kaliňák vezetett, a bíráknak azonban fenntartásaik vannak a szóbeli megfogalmazással kapcsolatban.

A meggyanúsításról szóló határozatban ugyanis az áll, hogy Fico Kaliňákkal bűnözői csoportot alapítottak azáltal, hogy magas rangú állami pozíciókra előre eltervelt és egyeztetett módon neveztek ki számukra megfelelő személyeket tisztviselőkké, miközben a nyomozó Tibor Gašpart, Ľudovít Makót, a Pénzügyi Hatóság bűnügyi részlegének korábbi vezetőjét és Bernard Slobodníkot, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi egységének korábbi főnökét említi mások mellett.

A megnevezett tisztviselők a gyanú szerint további, számukra megfelelő személyeket neveztek ki, akikre Fico vagy Kaliňák rábólintott, ezáltal pedig a hatóságok „szófogadó” képviselőinek működőképes struktúráját építették ki.

A Legfelsőbb Bíróság az elsőfokú bíróság döntésével ellentétben nem látta okát Kaliňák vizsgálati fogságban tartásának. A szenátus szerint ebben az esetben nem állja meg a helyét az az érv, hogy Ficóval együtt nyilvánosan, a médiában beszélnek az ügyekről. A bíróság szerint ez nem jelenti azt, hogy ezzel befolyásolhatják a kihallgatott tanúkat.

"Ha a fellebbviteli bíróság egyetértene az elsőfokú bíróság szenátusának állításaival, az az abszurd helyzet állna elő, hogy minden olyan gyanúsítottat, aki nyilvánosan kommentálja vagy kritizálja a hatósági eljárásokat és a jogintézmények alkalmazását, kollúziós fogságba lehetne helyezni” – figyelmeztet a Legfelsőbb Bíróság szenátusa.

Az elsőfokú bíróság, tehet a Specializált Büntetőbíróság azzal indokolta Kaliňák előzetes letartóztatásba helyezésének szükségességét, hogy az ügyben még nem hallgattak ki fontos tanúkat. Ezzel az érvvel azonban a fellebbviteli bíróság nem értett egyet, mondván, ha fennáll a tanúk befolyásolásának veszélye, akkor azokat minél előbb ki kell hallgatni.

Kaliňák szabadlábra helyezéséről a Legfelsőbb Bíróság 5T szenátusa döntött, amelyet a Smer, élen Robert Ficóval rendre kritizál. A legutóbb azzal összefüggésben, hogy az említett szenátus jogerősen elítélte a korábbi speciális ügyészt, Dušan Kováčikot.

„Arról a szenátusról van szó, amely a leggyakrabban megsérti az emberi jogokat” - mondta Fico a bírói hármasról, arra a kérdésre azonban már nem felelt, hogy mit szól ahhoz, hogy éppen ez a szenátus engedte szabadon Kaliňákot. A Denník N erre vonatkozó kérdésére a Smer elnöke csak annyit felelt az újságírónak, hogy „önök nem újság, önök egyszerű fasiszták”.


(Aktuality.sk)