AKCIÓ: Hat személyt vettek őrizetbe emberkereskedelem gyanúja miatt (FOTÓK)

2018. január 10. - 13:07 | Belföld

Az elkövetők koldulásra kényszerítettek nehéz körülmények közt élő embereket.

AKCIÓ: Hat személyt vettek őrizetbe emberkereskedelem gyanúja miatt (FOTÓK)
Fotók: Polícia Slovenskej Republiky - Facebook (További fotókért kattints!)

Amint arról a napokban beszámoltunk, rendőrségi akciót tartott múlt héten pénteken a Határ- és Idegenrendészet: Rimaszombat közelében, Veľké Teriakovce községben tartottak házkutatásokat, valamint melléképületeket és autókat is átkutattak.

A gyanú szerint a községben elszállásolt hajléktalanokat és mozgássérülteket nyugati országokba vitték volna, ahol koldulásra kényszerítették volna őket.

A rendőrség tájékoztatása szerint az akció során hat személyt vettek őrizetbe, akik 2013 óta legalább 16 hátrányos helyzetű személyt kényszerítettek koldulásra külföldön.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány és Ľubomír Ábel rendőrfőkapitány-helyettes kedden közölték, Július K., Renáta K., Patrik K., Karol K., Václav O. és egy hatodik, meg nem nevezett személy ellen emberkereskedelem gyanújával indult eljárás – akár 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

Rendőrségi információk szerint a nehéz körülmények közt élő embereket Salzburgba, Berlinbe, valamint a svájci Oltenbe vitték, gyakran pedig fizikailag is bántalmazták őket.

Az illetők 100-300 euró közti összegeket koldultak össze naponta, ennek pedig nagy részét át kellett adniuk az emberkereskedőknek. A rendőrség egyelőre nem zárta ki, hogy gyilkosság is történhetett.


TASR/para