Akcióba lépnek Füleken a roma polgárőrök

2017. október 10. - 10:42 | Belföld

Az elkövetkezendő hetektől fogva ismét láthatjuk a helyi polgárőrség tagjait Fülek utcáin - tájékoztatta a Paramétert Kovács Klaudia, a helyi önkormányzat szóvivője.

Akcióba lépnek Füleken a roma polgárőrök
Füleken nagy problémát okoz a szipuzás, nem ritka, hogy a közterületeken üres higítós üvegek hevernek (Fotó: Plus 7 dní - illusztráció)

A helyi polgárőrség (MOPS) programnak köszönhetően nyolctagú polgárőrség kezdi meg munkáját a városban.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos szavai alapján a helyi polgárőrség tervezete 148 szlovákiai helység önkormányzatát támogatja majd. A program több mint 800 embernek nyújt munkalehetőséget 36 hónapon keresztül. Nagy részük a hátrányos helyzetben lévő roma közösség tagja.

A polgárőrség tagjai különféle segítő szolgálatokat végezhetnek a városban, pl. segíthetik a gyermekek biztonságos iskolába jutását, a drogmegelőzést, illetve biztosítják a különféle rendezvényeket.

Fülek az első helységek között volt a régióban, ahol működni kezdett a polgárőrség. Az első járőröket kb. 13 évvel ezelőtt láthattuk az utcákon. Eleinte polgári társulásként működtek, s az önkormányzat részmunkaidőben, illetve a városi intézményeken belül próbálta tagjait foglalkoztatni.

Az önkormányzatnak jó tapasztalata volt a helyi roma polgárőrséggel. "Pozitívan tekintettek rájuk a kisebbség tagjai is. Ismerik egymást, egy közösségből származnak, ezért az intézkedéseik és a figyelmeztetéseik hatékonyabbak, mint a városi rendőröké" - nyilatkozta Agócs Attila polgármester.

(para)