Akciós áron árulják az italokat, amelyeken még nincs Z megjelölés, jövő hónaptól viszont teljesen eltűnnek az üzletekből

2022. június 22. - 12:54 | Belföld

A nem betétdíjas csomagolású italok javát már eladták az üzletek – közölte a TASR-rel a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) és a Szlovák Kereskedelmi Szövetség (ZO).

Akciós áron árulják az italokat, amelyeken még nincs Z megjelölés, jövő hónaptól viszont teljesen eltűnnek az üzletekből
Fotó: TASR - illusztráció

Lucia Morvai, a Betétdíj-rendszerkezelő társaság kommunikációs igazgatója emlékeztetett, hogy a nem betétdíjas csomagolású italokat június végéig lehet forgalmazni.

Néhány boltban már csakis betétdíjas áru van, közölte Martin Krajčovič, a SAMO elnöke. „Bízunk benne, hogy június végéig sikerül eladni minden nem betétdíjas csomagolású italt” – jegyezte meg.

Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke azt nyilatkozta, az általuk tömörített üzletekben már csak 0,1 százaléknyi ilyen áru van a polcokon. „Egyetlen üzlethálózat jelentett 15 százalékot, javarészt energiaitalokról van szó, és már levitték az áraikat” – mondta Machútová. A szövetség számításai szerint a hónap végéig sikerül megszabadulni minden ilyen árutól, egyrészt a beszállítókkal való korábbi egyeztetésnek, valamint az akciós áraknak köszönhetően.

Július 1-től már csak betétdíjas műanyag palackokat és fémdobozokat lehet forgalmazni. Lucia Morvai elmondta, hogy a betétdíjas rendszert bevezető államok közül Szlovákiában volt az egyik leghosszabb átállási időszak.

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter a TASR TV-ben kijelentette, hogy a nem betétdíjas csomagolású áruk már néhány hónappal korábban elfogytak, és júliustól nem kell problémákra számítani ezen a téren.


(TASR)