Aki be van oltva, szabadon utazhat Nagy-Britanniába

2021. augusztus 2. - 12:18 | Külföld

Akik brit szempontból "narancssárga" - Szlovákia is ilyen - besorolású országokból érkeznek Nagy-Britanniába, és be vannak oltva a COVID-19 ellen, azoknak augusztus 2-től nem kell házi karanténba vonulniuk, miután megérkeznek az Egyesült Királyságba.

Aki be van oltva, szabadon utazhat Nagy-Britanniába
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A britek az európai EMA és az USA-beli FDA által jóváhagyott vakcinákkal beoltott személyek számára törölték el a kötelező karantént. A kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik-V nem tartozik ezek közé - utóbbi egyelőre még bevizsgálás alatt van Európában.

Jelenleg az alábbi gyártók oltóanyagait ismerik el Nagy-Britanniában:

  • Pfizer,
  • Moderna,
  • AstraZenaca,
  • Janssen.

"Aki európai államokból érkezik az Egyesült Királysába, Franciaországot leszámítva, és megkapta mindkét vakcinaadagot az európai EMA, az amerikai FDA, és a svájci Swissmedic által elismert oltóanyagokból, annak nem kell karanténba vonulnia Nagy-Britanniában, és nem kell a megérkezését követő nyolcadik napon PCR-tesztre mennie"

- tájékoztatott a szlovák külügyminisztérium.

Az az utazó számít teljesen beoltottnak, akinek a második vakcinaadagja óta legalább 14 nap telt el.

Nem olyan egyszerű...

Bár a szlovák külügy arról informál, hogy az oltottak szabadon utazhatnak az Egyesült Királyságba, az országba való megérkezés nem olyan egyszerű.

A Nagy-Britanniába érkező beoltott személyeknek hivatalos dokumentummal - papíron vagy digitális formában - kell igazolniuk, hogy megkapták az oltást. Az utazás előtt 48 órájuk van arra, hogy kitöltsenek egy formanyomtatványt (passenger locator form), és a megérkezést követő első napra PCR-tesztre kell időpontot foglalniuk. Ha az negatív eredménnyel zárul, már szabadon mozoghatnak.

"A britek szempontjából "narancssárga" besorolású országokból érkező, beoltott személyek 18 év alatti gyermekei szintén mentesülnek a karantén alól. A PCR-teszt alól viszont csak a 10 évnél fiatalabb gyerekek képeznek kivételt, a megérkezés után a 11 és 17 év közti kiskorúak is kötelesek tesztetltetni"

- vázolja fel a helyzetet a szlovák külügyminisztérium.

Azok számára, akik nincsenek beoltva, továbbra is változatlanok a belépési feltételek. A Nagy-Britanniába történő megérkezést követően házi karanténba kell vonulniuk, ahonnan a nyolcadik napon, negatív PCR-teszttel "szabadulhatnak".

(TASR/parameter)