Aki csütörtökön elmegy tesztre, annak aztán tíz napig nem kell, lehetővé teszik a templomi gyónásokat is

2021. március 31. - 11:09 | Belföld

A kormány szerdai ülésén jóváhagyott néhány kisebb enyhítést a húsvéti ünnepekkel összefüggésben. 

Aki csütörtökön elmegy tesztre, annak aztán tíz napig nem kell, lehetővé teszik a templomi gyónásokat is
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A kormány Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter javaslatára úgy határozott, hogy a holnaptól (április 1.) kezdődően elvégzett tesztek egészen április 11-ig vagyis jövő hét vasárnapig érvényben maradnak.

Ezzel lényegében azok nyernek, akik csütörtökön, pénteken vagy szombaton teszteltetik le magukat, mivel a negatív tesztjük 7 napnál hosszabb ideig lesz érvényes.

Mikulec két indokot is felhozott emellett. A mobil tesztelőállomásoknak (MOM) ma jár le a szerződésük az állammal, míg áprilistól alacsonyabb támogatásra számíthatnak, emiatt több közülük bezár (az eddigi 730 helyett 635 működik mától). Az ünnepekből kifolyólag pedig egyébként sem fog működni számos tesztállomás, leszűkünek a lehetőségek az önkormányzati tesztelésre is.

Emellett döntöttek arról is, hogy a húsvéti ünnepek alatt individuálisan látogathatók lesznek a templomok. Eduard Heger leendő miniszterelnök, jelenleg a leköszönő kormány megbízott egészségügyi minisztere azt közölte, hogy Stanislav Zvolenskývel, a püspöki kar vezetőjével történt találkozójuk után

abban maradtak, hogy a hagyományos szentmiséket nem, de az individuális gyónásokat vagy egyéb individuális templomlátogatást lehetővé tesznek.

Ez azt jelenti, hogy az individuális templomlátogatás bekerül majd a kijárási korlátozások kivételei közé.

(Tvnoviny.sk/Denník N)