"Aki ezt itt látja, annak leesik az álla" - üzente Fico a bősi vízerőmű modernizált kamráitól (Fotók + Videó)

2023. november 30. - 15:28 | Régió

Több mint harminc éve folyamatosan működésben vannak a bősi vízerőmű hajókamrái, melyek az elmúlt hét évben egy komplex modernizációs folyamaton mentek keresztül. A 144 millió eurós beruházás nagy részét az Európai Unió biztosította, ma pedig Robert Fico kormányfő, Tomáš Taraba környezetvédelmi, illetve Jozef Ráž közlekedésügyi miniszter, valamint Jana Ježíková, beruházó Szlovák Vízgazdálkodási Építővállalat megbízott vezérigazgatója jelenlétében átadták a baloldali zsilipkamrát.

"Aki ezt itt látja, annak leesik az álla" - üzente Fico a bősi vízerőmű modernizált kamráitól (Fotók + Videó)
Robert Fico - Fotók: Cséfalvay Á. András, ill. Vízgazdálkodási Építővállalat

A bősi vízerőművön évente 15 ezer hajó halad keresztül, 6 millió tonna áruval, illetve 500 ezer emberrel a fedélzetén. Máig már több mint 100 ezer alkalommal emelték vagy csökkentették bennük a vízszintet a hajózás zökkenőmentes biztosítása érdekében.

"Ezzel a felújítással zárul egy nehéz és különleges projekt, a hajókamrák innovációjának és modernizálásának megvalósítása a bősi vízerőműnél. A projekt célja az volt, hogy maximalizáljuk a hajózás biztonságát, kapacitását, megbízhatóságát, minimalizáljuk a meghibásodások előfordulását az egyes kamrákban, illetve optimalizáljuk a kamrák vízszintjének szabályozására szolgáló hidraulikus rendszert" - árulta el Jana Ježíková. Kifejtette, az erőmű egy alacsony energiaigényű, ergo környezetbarát szállítást biztosít, továbbá szabályozza a Duna vízszintjét, egyszersmind védi a környezetét az árivektől. Hozzátette, mindemellett zöld energiát termel, Szlovákia áramtermelésének mintegy 10%-a származik innen.

Ježíková beszélt arról is, hogy jelenleg folyamatban van a baloldali hajókamra próbaüzeme, illetve a hazsnálatbavételi eljárás, mely az idei év végén zárulhat.

Robert Fico miniszterelnök személyes vonalon indított a sajtótájékoztatón, és eldicsekedett például azzal, hogy ő olyan szegleteit ismeri a Dunának, amit az egyszerű ember ne is láthat, vagy amire nem is kíváncsi, éppen ezért teljesen természetes, hogy minden érdekli, ami a folyón történik. „Azt hiszem, nem volnék ma itt, ha ezt az egészet olyasvalaki találta volna ki és valósította volna meg, akinek semmi köze a kormányainkhoz, de az egész a Smer-SD harmadik kormányzása idején kezdődött, és örülök annak, hogy ezt sikerült végigvinni.

Sokan azt mondják, mit ünneplünk itt két gödrön, ezek viszont nemcsak gödrök, hanem hajókamrák az egyik legjelentősebb vízerőművön gyakorlatilag egész Európában. Aki ezt látja, annak leesik az álla"

- szögezte le, hozzátéve, hogy ő már különböző delegációkkal járt a bősi erőműnél, és az oda érkezők nem akartak hinni a szemüknek.

Fico leszögezte, tudatosítani kell, hogy a Duna még a mostaninál is fontosabb közlekedési vonallá válik, noha más nemzetközi folyókkal összehasonlítva a Duna szlovákiai szakasza mintha üres lenne. Kivételesen dicsérte Szlovákia és az EU viszonyát, ami nem véletlen, hiszen az unió a modernizálás költségeibe a teljes költség 85%-ával, 123 millió euróval szállt be, míg Szlovákiának ez 21,6 millió eurójába került.

"30 évre talán ismét nyugtunk lesz, 30 évig ismét mehetnek a hajók, az emberek, az áruk, 30 évig építhetjük tovább a Duna csodálatos potenciálját" - hangsúlyozta a kormányfő.

Fico is emlékeztetett arra, hogy a bősi vízerőmű által termelt villanyáramnak köszönhetően világít Szlovákiában minden tizedik villanykörte. Figyelmeztetett arra is, hogy a jövőben szükség le az erőmű turbináinak cseréjére és/vagy modernizálására, mivel azok már jócskán túllépték az élettartamukat. „Keressük a megoldást, hogy ne gátoljanak ebben a klasszikus közbeszerzési és engedélyeztetési eljárások, és mielőbb javíthassuk ezeket, természetesen az erőmű teljes kapacitáson történő működése mellett. Nem engedhetjük meg, hogy az elektromos áram termelésének ilyen különleges formájától elessünk" - folytatta.

Odapiszkált egyet a környezetvédelmi minisztérium előző vezetésének Ján Budajjal az élen, és kiemelte, hogy reményei szerint a Vízgazdálkodási Építővállalat igazgatója nagyobb megértésre talál az új tárcavezetőnél, Tomáš Tarabánál, mert erre van szükségük.

"Ha folyamatosan a békákkal és a mocsarakkal fogunk foglalkozni, akkor nem jutunk sehova. Igen, szeretjük a békákat és a mocsarakat is, de mindenekelőtt Szlovákiát, és azt szeretnénk, hogy Szlovákia sikeres legyen"

- szúrt oda Fico a környezetvédőknek, és itt vette fel a fonalat a beszédekben őt követő Taraba is, aki Szlovákia technológiai kincsének nevezte az erőművet, majd azzal dicsekedett, hogy 12-13 éves lehetett, de emlékszik arra, amikor az erőmű egykori projektánsa, Július Binder gyakorlatilag egyedül vállalta fel a Duna medrének áthelyezését és az erőmű projektjét.

"Civil szervezetek jártak ide, tiltakoztak, hogy nem lesznek itt madarak, halak, stb. Semmi ilyesmi nem történt. Mindig ugyanazt halljuk, ami mindig irracionális. Senki nem vonja kétségbe, hogy tiszta környezetre, vízre, levegőre van szükségünk, de szükségünk van gazdasági teljesítményre is" - üzente a gazdasági, pontosabban a környezetvédelmi miniszter.

Akit viszont külön megdicsért, az Robert Fico volt és az ő korábbi kormányai, amelyek nélkül Taraba szerint itt még minden az "olaszoké", vagyis a Szlovák Villamosműveket privatizáló Enel vállalaté lenne. Maga Fico is kitért arra, hogy évekkel ezelőtt sikerült visszaszerezni a teljes állami kontrollt a bősi vízerőmű felett, és nem hagyta ki a ziccert, hogy Szlovákia történetének legrosszabb privatizációjaként emlegesse a villamosművek eladását.

(SzT)