Aki Grendel helyébe "ugrott be", megtisztíthatja a belügyminisztériumot, és még Spišiakhoz is köze van

2020. március 19. - 14:41 | Belföld

Hétfőn Zuzana Čaputová államfő még egy olyan miniszteri listát kapott a kijelölt kormányfőtől, amin nem szerepelt a katonai hírszerzés egykori főnöke. Eltelt pár nap, és ma már tudjuk, a belügyi tárca eddigi legnagyobb favoritjának tartott Grendel Gábor helyett egy bizonyos Roman Mikulec kerülhet a minisztérium élére, akinek idáig Jaroslav Spišiak volt a főnöke.

Aki Grendel helyébe "ugrott be", megtisztíthatja a belügyminisztériumot, és még Spišiakhoz is köze van
Roman Mikulec (Fotó: TASR)

A választásokat követően, amikor kiderült, az OĽaNO 25 százalékkal túlnyerte magát, mindenki arról beszélt, az Igor Matovič vezette pártszövetség második legnépszerűbb politikusa, Grendel Gábor kaphatja a tömörülés számára legfontosabbnak tartott tárcát. A korábban tévés újságíróként ismert Grendel 2010 és 2012 között Daniel Lipšic belügyminiszter szóvivőjeként dolgozott, majd 2016-tól az OĽaNO képviselőjeként belbiztonsági kérdésekkel foglalkozott. A választások után több mint egy héttel a TA3 hírtelevízió egyik vitaműsorában még kitért a válaszadás elől, vállalná-e a miniszteri megbízatást, de tegnap a közösségi médiájában már jelezte, az ellene folyó eljárás miatt nem vállalhatott ilyen pozíciót.

Mint ismeretes, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség február közepén vádemelési javaslatot terjesztett be Grendel ellen, méghozzá egy nyolc évvel korábbi ügy miatt. Eszerint még 2012-ben Grendel belügyi szóvivőként banktitkot sértett meg, amikor titkos információkat árult el a maffialistás Marian Kočner számláiról. Az illetékes ügyésznő annak ellenére tett vádemelési javaslatot, hogy az ügy nyomozója már egy évvel ezelőtt javasolta a nyomozás leállítását. Aztán közvetlenül a február végi parlamenti választások előtt a kerületi ügyészség visszavonta a parlamenti képviselő ellen emelt vádat, mondván, újra megvizsgálják a tanúk hitelességét a rendelkezésre álló bizonyítékok tükrében.

A feljelentést nyolc évvel ezelőtt maga a zűrös nagyvállakozó tette, amikor Lipšic a pentás Privatbanka fura ügyleteiről számolt be. Nem mellesleg ez a kérdés előjött Ján Kuciak és kedvese, Martina Kušnírová meggyilkolásának januári büntetőperében is, amikor kihallgatták a Penta befektetői csoport társtulajdonosát, Jaroslav Haščákot. A banki titok kiszivárogtatásának ügyében egy bizonyos Martina Ruttkayová újságíró is tanú volt, aki arról vallott, milyen módon mehetett végbe ez az “információszivárgás”. Erről a Ruttkayról kiderült, hogy úgy táncolt, ahogy Kočner fütyült, és a bizniszmen szépen meg is fizette ezért a bértollnokot.

Grendel meggyőződése, hogy az ellene hozott vád előre meg volt komponálva, de mivel ez az egész ügy még nem zárult le, így kinevezésével az lenne a helyzet, hogy első ízben állna egy tárca élén olyan személy, aki ellen eljárás folyik. Ezt akarta elkerülni félreállásával. "Ennek az ügynek két lehetséges forgatókönyve létezik" -írja Grendel a Facebook-bejegyzésében. "Az ügyészség vagy megszünteti az ellenem indított eljárást, vagy újból megvádol és a bíróság meghozza a végső döntését. Ha miniszter lennék, mindkét esetben rossz fény vetülne rám" - magyarázta a helyzetet a politikus.

A Sme lap értesülései szerint Grendel a parlamentben megkaphatja a védelmi és biztonsági bizottság elnöki tisztségét.

A belügyi tárcát így Roman Mikulec szerezheti meg, aki a katonai hírszerzési szolgálatot (VSS) vezette még az Iveta Radičová kormánya idején. Neve akkor vált ismertté, amikor 2013-ban pár napra őrizetbe vette a rendőrség, mert állítólag titkos dokumentumokat találtak az autójában. Ez azzal függhetett össze, hogy a Mikulec vezette VSS vizsgálatot folytatott a szervezet előző, - az első Fico-kormány (2006-2010) idején kinevezett - vezetői ellen, mert fennállt a gyanú, hogy az érintettek több millió euró értékű, a VSS tulajdonában lévő ingatlant játszottak át a hozzájuk közel álló személyek tulajdonába. Mikulecet aztán csak 2018-ban mentették a vádak alól, mert nem tudták minden kétséget kizáróan alátámasztani, hogy a bűncselekmény úgy történt, ahogy az a vádiratban szerepel.

Mikulecet állítólag váratlanul érte, hogy felkínálták számára a miniszteri posztot, és úgy is nyilatkozott, mint aki nincs is teljesen tisztában a szaktárcánál folyó feladatokról. Ebben a feladatban államtitkári pozícióból segítheti munkáját Lukáš Kyselica, a Gorilla nyomozócsoport korábbi vezetője, akiról 2019 nyarán derült ki, hogy az OĽANO felé kacsingat.

Mikulec még nem nyilatkozott arról, mik lennének a prioritásai, ahogy arról sem, vajon maradhat-e a posztján Milan Lučanský rendőrfőkapitány. Az OĽaNO, a Za ľudí, valamint a SaS korábbi megnyilatkozásai alapján valószínűsíthető, hogy a jelenegi főrendőrnek távoznia kell majd. A leendő koalíciós pártok közül csupán a Sme rodina emelt szót mellette. Mikulec jelenleg a Slovnaft vállalatnál dolgozik biztonsági menedzserként, és a felettese a korábbi rendőrfőnök, Jaroslav Spišiak. A dunaszerdahelyi terepismerettel rendelkező Spišiak egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy visszatérne-e a rendőrség kötelékébe. "Meglátjuk, ha majd Mikulec lesz a miniszter, milyen lépéseket tesz" - zárta rövidre a kérdést Spišiak.

(Sme/sp)