Aki házasodni készül, annak érdemes tudnia a következőkről!

2022. augusztus 28. - 17:55 | Belföld

A pároknak nem kellene engedélyt szerezniük a polgári házasságkötéshez az állandó lakóhelyükön kívül, ez következik a keresztnév és vezetéknévtörvény módosítási javaslatából, amely a családról szóló törvényen is változtatna. A törvénymódosítást az OĽaNO képviselői nyújtották be a parlament elé.

Aki házasodni készül, annak érdemes tudnia a következőkről!
Illusztrációs felvétel (Pexels)

Ha az egyik házastárs meg akarja tartani mindkét vezetéknevét, a javaslat szerint azokat a házastársak megállapodása szerinti sorrendben lehetne felsorolni.

A képviselők a családtörvény megváltoztatásával egységesíteni kívánják a helyi hovatartozáshoz kapcsolódó egyházi és polgári házasságkötések eljárását. A házasságkötést a jegyespár bármely anyakönyvi hivatalban vagy más alkalmas helyen megtehetné. A jegyespárok szerint ugyanis felesleges adminisztrációs munkával jár, hogy engedélyt kérjenek attól az anyakönyvi hivataltól, amelyhez lakhelyük szerint tartoznak, hogy – egy állandó lakhelyüktől eltérő – más helyen köthessenek házasságot.

A módosításnak köszönhetően az ifjú párnak nem kellene más anyakönyvi hivataltól kérniük engedélyt és fizetniük sem kellene érte. A házasságkötésért csak abban az esetben kellene fizetni, ha egyik jegyes fél sem rendelkezik állandó lakhellyel azon anyakönyvi hivatal körzetében, amely előtt házasságot köt.

Jelenleg jogszabály határozza meg a vezetéknevek sorrendjét azon házastársak között, akik a házasságkötést követően a közös vezetéknéven kívül a saját vezetéknevüket is használják – ezt másodikként tüntetik fel. A képviselők javasolják ennek módosítását úgy, hogy a sorrend a jegyesek megegyezésén múljon.

Jelenleg az anyakönyvi hivatal mindkét házastárs írásbeli kérelme alapján engedélyezheti, hogy a házastársnak a házasságkötésére vonatkozó nyilatkozatát képviselője tegye meg. A képviselők azt javasolják, hogy ebben a kérelemben fontos indokokat kelljen feltüntetni.

A javaslatban szerepel továbbá, hogy ha a gyermek más állam állampolgára, a születésének anyakönyvi bejegyzésekor a vezetéknevét annak jogrendje vagy hagyományának megfelelően lehessen beírni. „A gyermek szülője a vezetéknév bejegyzésekor ezeket a tényeket egy másik állam által kiállított közokirattal igazolhatja, amelynek a gyermek az állampolgára” – áll a javaslatban.

Amennyiben a parlament elfogadja, az új jogszabály 2023. január 1-től léphet hatályba.

TASR