Aki a külügyminisztérium segítségével szeretne hazajutni külföldről, már csak pár napig kérvényezheti

2020. március 31. - 08:16 | Belföld

Szlovákia április 2-án éjféltől nem fogad külföldről hazaszállításra vonatkozó kérelmeket – közölte a külügyminisztérium.

Aki a külügyminisztérium segítségével szeretne hazajutni külföldről, már csak pár napig kérvényezheti
Fotó: TASR

„Különböző okok miatt, egyebek mellett azért, mert több esetben a szlovák állampolgárok az utolsó pillanatig nem használják ki a szervezett hazaszállítás lehetőségét, illetve csak formálisan kérvényezik, ugyanis a szokásos tartózkodási helyük külföldön van” – közölte a minisztérium.

A tárca szerint olyan esetek is előfordulnak, hogy az állam segítségével hazajutott szlovák állampolgárok később visszatértek abba az országba, ahonnan hazaszállították őket.

A minisztérium szerint a hazaszállításokat elsősorban olyan országokból végzik, ahonnan egyénileg nem vagy nehezen megoldható az utazás. „Amennyiben továbbra is lehetséges az adott országból eljutni vagy legalább megközelíteni Szlovákiát más módon – repülővel, vonattal, autóbusszal, individuálisan, az embereknek ezeket a lehetőségeket kellene kihasználniuk” – javasolják.

Martin Klus külügyminiszter tájékoztatása szerint azok a szlovák állampolgárok, akik a tárca segítségét szeretnék kérni, hogy hazajussanak, kérvényezhetik a szlovák nagykövetségeken, lehetőleg elektronikus úton a nagykövetség weboldalán.

„Sok állampolgárunk azért tér vissza, mert úgy látják, hogy Szlovákiában biztosabb menedéket és minőségi egészségügyi ellátást találnak. Csak remélni tudjuk, hogy ez így van. Jelenleg megközelítőleg 5500 ilyen állampolgár van” – becsülte Klus azoknak a szlovák állampolgároknak az összszámát, akik a külügy segítségével szeretnének hazajutni.

Eddig közel 2500 személyt szállítottak haza, a limitre viszont nem a közlekedési lehetőségek, hanem a karanténközpontok befogadóképessége miatt volt szükség, a hazaszállított személyek ugyanis egyenesen az állam által működtetett karanténközpontok egyikébe kerülnek.

A külügyminisztérium egyúttal felhívja a szlovák állampolgárok figyelmét, hogy továbbra sem javasolt a világ egyik országába sem utazni a jelen helyzetben. Ez az utazási javaslat március 16-tól van érvényben a koronavírus-járvány miatt.


(TASR/tvnoviny.sk)