Aki mától Szlovákiába érkezik, és nem tartozik a kivételek közé, annak 14 napra karanténba kell vonulnia

2021. február 17. - 07:59 | Belföld

Szerdán reggel 6 órától változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok Szlovákiában. 

Aki mától Szlovákiába érkezik, és nem tartozik a kivételek közé, annak 14 napra karanténba kell vonulnia
Illusztráció - Cséfalvay Á. András
  • Aki belép Szlovákia területére, 14 napra karanténba kell vonulnia, és ki kell töltenie az e-hranica elektronikus nyomtatványt.
  • Leghamarabb a karantén 8. napján lehet elvégeztetni a PCR-tesztet, és amennyiben ez negatív, meg lehet szakítani a karantént.
  • Ez alól kivételt képeznek az ingázók. A Magyarországra, Ausztriába, Csehországba vagy Lengyelországba ingázóknak 7 napnál nem régebbi negatív antigén- vagy PCR-tesztet kell felmutatniuk a határátlépéskor, nekik nem kell kitölteniük az e-hranica nyomtatványt.
  • Azokra, akik nem Magyarországra, Ausztriába, Csehországba vagy Lengyelországba ingáznak, hanem más európai országokból, Svájcból vagy az Egyesült Királyságból érkeznek, a következő szabályok vonatkoznak szerdától:
- 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet vagy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk,
- ki kell tölteniük az e-hranica elektronikus nyomtatványt, amelyben az alábbi négy lehetőség közül legalább az egyiknek meg kell felelniük:
- kitölteni a külföldi állandó vagy átmeneti lakhely címét
- csatolni a munkavégzésről szóló igazoltást
- csatolni a dokumentumot, amely igazolja, hogy megkapta a koronavírus elleni védőoltás második adagját több mint 14 napja
- csatolni a 90 napnál nem régebbi dokumentumot, amely igazolja, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen,
- kötelező karanténba kell vonulniuk, de azonnal elhagyhatják azt, amint kézhez kapják a Szlovákia területén készült negatív PCR-tesztet, ennek költségeit azonban saját magának kell állniuk.
  • A negatív teszt felmutatása és a karantén alóli kivétel még mindig érvényes például a fuvarozókra, a mentőkre, a temetkezési vállalkozókra, a létfontosságú vállalatok dolgozóira, a kezelésre szoruló betegekre stb. Ilyen esetekben a rendelet határozza meg a határátlépés feltételeit.