„Aki megszomorít, meg is vigasztalít“

2021. október 10. - 09:49 | Kultúra

A fenti címet viseli a Moravek Ivett vezette nagyabonyi citerazenekar második önálló CD-je, amelyet szombaton mutattak be a község kultúrházában.

„Aki megszomorít, meg is vigasztalít“
Lelkes Vince felvételei

A hanghordozó szlavóniai, csókai, bogyiszlói, mezőföldi, bácskertesi, bakonyi, zoboralji és nagymegyeri dallamokat tartalmaz. Összeállította Borsi Ferenc citeraművész, népzeneoktatási szakértő, az Óbudai Népzenei Iskola oktatója. Megjelenését támogatta: Nagyabony Község Önkormányzata, a Csemadok nagyabonyi alapszervezete és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet. Kiadta a Csemadok, ill. Kovács János – Sound & Design. A zenekar tagjai: Moravek Ivett, Fučík Krisztina, Gazdík Katalin, Peller Katalin, Nagy Krisztina.

Az est főszereplője – természetesen – a helyi citerazenekar volt, az élő műsorban továbbá színpadra léptek a Szőnyi Napraforgók Citerazenekar, Navrátil Amira és Csémi Csillag Virág ifjú népdalénekesek, a Hodosi Citerazenekar és a nagyabonyi Csillagfürt Népdalkör.

A fellépőket Gányovics Júlia polgármester köszöntötte. A CD-keresztelőn részt vett Nagy Iván etnológus, népzenész, Lázok Attila, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának titkára és Győri Béla, a Csemadok hodosi alapszervezetének elnöke.

(lv)