Aki nincs beoltva, arra legalább ötnapos karantén vár majd

2021. június 29. - 19:32 | Belföld

Azoknak, akik nem kapták még meg a védőoltást, amint hazatérnek külföldről, kötelezően karanténba kell vonulniuk.

Aki nincs beoltva, arra legalább ötnapos karantén vár majd
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Jelenleg arról megy a vita, hogy ez a karantén öt vagy hét napos legyen. Minderről a külügyi államtitkár beszélt a Markíza televízió Na telo plus műsorában. Martin Klus szerint ez a vesztegzár független lesz attól, milyen biztonsági besorolású országból érkezik haza a szlovákiai állampolgár.

A mostani szabályozás szerint a zöld országok és Szlovákia között a beoltott személyek szabadon utazhatnak, ahogy azok is, akik az utóbbi 180 napban átvészelték a koronavírust, illetve akik 72 órás, negatív PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi, negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek. Akik a felsorolt kritériumokat nem teljesítik, azoknak 14 napra otthoni karanténba kell vonulniuk. A karantén már az érkezés másnapján véget érhet - negatív PCR-teszttel.

A zöld besorolású országok a következők: Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Észak-Macedónia, Észtország, Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország, Görögország, Grönland, Hollandia, Hong Kong, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kína, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Makaó, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szingapúr, Szlovénia, Tajvan, Új-Zéland, Vatikán.

(tvnoviny/para)