AKI NINCS BEOLTVA, RÁFÁZIK: Július 9-től változnak az utazási szabályok

2021. június 30. - 15:06 | Belföld

Július 9-től megújul az utazási COVID-szemafor, és pár nappal korábban, július 5-től meg új ellenőrzési rendszer lép életbe a szlovákiai határátkelőkön.

AKI NINCS BEOLTVA, RÁFÁZIK: Július 9-től változnak az utazási szabályok
Fotó: TASR

Nagyon úgy néz ki, hogy a szlovák rendőrség - a katonaság segítségével - ugyanolyan intenzitással fogja ellenőrizni a határain átkelő személyeket a nyári hónapokban, mint tavasszal, amikor az országban tetőzött a koronavírus-járvány.

A hétfőn életbe lépő új ellenőrzési rendszer három fokozattal rendelkezik, ezektől függ majd az, hogy milyen intenzívek lesznek a határellenőrzések. A kormány szerdai ülésén jóváhagyott javaslat szerint az egészségügyi miniszter minden héten szerdán a kormány elé terjeszti majd, hogy a következő héten melyik fokozat lépjen életbe.

Jövő héten lép életbe az új rendszer

Az új határellenőrzési rendszer I. fokozata az ún. zöld fázis, amikor a rendőrség csupán szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd a határátkelőket.

A II. fokozatban, vagyis a narancssárga fázisban a szlovák határt átlépő személyek többségének ellenőrzésen kell átesnie. Az, hogy a rendőrök milyen idősávokban ellenőrzik a határokat, az az átkelők frekventáltságától függ. Egyes kisebb, kevésbé fontos határátkelők működését ideiglenesen fel is függeszthetik.

A III. fokozat, vagyis a fekete fázis a legszigorúbb ellenőrzéseket jelenti, vagyis ebben a fokozatban mindenkinek ellenőrzésen kell átesnie, aki átlépi a szlovák határt. Ez azt jelenti, hogy a rendőrök - valamint a nekik asszisztáló katonák - a hét minden napján, 24 órán keresztül ellenőrzik majd a határátkelőket. Ebben a fázisban a kormány teljesen visszaállítja a határellenőrzéseket, és megszabhatja, mely átkelőket lehet használni a határ átlépésére.

A teherforgalom résztvevői a II. és a III. fázisban is mentesülni fognak határellenőrzés alól.

A kormány úgy döntött, hogy jövő hétfőtől, vagyis július 5-től a II. fokozat lép érvénybe.

Oltás nélkül irány a karantén

Az új határellenőrzési rendszer gyakorlatilag a nyaralásból hazatérő, nem beoltott személyek ellenőrzésére lett kitalálva. Kedden Martin Klus külügyi államtitkár már megszellőztette, hogy az új szabályok alapján mindegy lesz, ki milyen országból tér haza, ha nincs beoltva, kötelező, otthoni karantén vár rá.

A kormány által jóváhagyott új rendszer szerint

július 9-től aki nem rendelkezik koronavírus elleni védőoltással, és külföldről tér haza, annak:

  • kötelezően regisztrálnia kell az eHranica rendszerében,
  • köteles 14 napra karanténba vonulni,
  • és a karanténnak leghamarabb úgy vethet véget, hogy a hazatérést követő 5. napon PCR-teszttel ellenőrizteti az állapotát, és amint megkapja a negatív eredményt, véget vethet a vesztegzárnak.

A kormány átértékelte azt is, hogy ki számít beoltottnak. Ezidáig ehhez 21 napnak kellett eltelnie az első oltásadag után, de július 9. után érvénybe lépő szabályok szerint az számít beoltott személynek, akinek

  • 14 nap telt el a kétadagos vakcinák (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) második adagjának beadása óta,
  • 21 nap telt el az egyadagos vakcinák (Johnson & Johnson) beadása óta.

A karanténkötelezettség alól kivételt élveznek azok is, akik az utóbbi 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen.

Gyerekek és ingázók

Augusztus 1-ig a 12 és 18 év közötti gyerekekre ugyanazok a rendelkezések vonatkoznak majd, mint az őket szállító szülőkre. Tehát ha a szülő be van oltva a COVID-19 ellen, akkor gyermekével szabadon utazhat és térhet haza. Augusztus 1-től azonban már a 12 és 18 év közöttiekre is érvényesek az új szabályok, tehát ha nincsenek beoltva, akkor a hazaérkezést követően házi karanténba kell vonulniuk.

A kormány szomszédos országokba ingázó beoltott személyek elé nem gördít semmi akadályt. Ugyanakkor jelentősen megnehezíti a nem beoltott ingázók helyzetét: nekik július 9-től hét napnál nem régebbi, negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a Szlovákiába történő hazatéréskor ne kötelezzék őket házi karanténra.


Cikkünk 2021.6.30-án 15:06-kor megjelent eredeti verziójában tévesen közöltük, hogy az új utazási korlátozások július 5-től lépnek érvénybe. Az új szabályok valójában július 9-től lesznek hatályosak.


(parameter/TASR)