Aki szavazni készül, az figyeljen erre!

2022. augusztus 16. - 19:11 | Belföld

Az összevont őszi önkormányzati és megyei választáson mindenki csak az állandó lakhelyén szavazhat, az önkormányzati és a megyei választáson nincs választói igazolvány, mint a többi voksolásnál – figyelmeztetett Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért felelős osztályának vezetője. Mozgóurnát viszont ezúttal is lehet kérni.

Aki szavazni készül, az figyeljen erre!
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Választási igazolvány ezen a választáson nem létezik. A helyi és a megyei választáson is mindenki az állandó lakhelyén, a kijelölt szavazókörben adhatja le a voksát, vagy mozgóurnát kérhet” – mondta a TASR-nek Chmelová, hozzátéve, hogy ez ügyben a választás napján is fel lehet hívni a helyi szavazóbizottságot.

A parlament idén elfogadta a szavazás különleges módjáról szóló törvényt, amely lehetővé teszi, hogy azok is szavazzanak, akik fertőzés miatt karanténba kerültek. A rendhagyó szavazást lehetővé tevő rendelet csak akkor lép érvénybe, ha 2022. szeptember 30-án hatályban lennének a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) Covid-19-fertőzöttekre és a közeli kontaktusaikra vonatkozó karanténrendeletei. „Ebben az esetben a karanténban levők speciális mozgóurnát kérhetnek” – tette hozzá Chmelová.

Az összevont önkormányzati és megyei választást október 29-én, szombaton tartják. A jelöltlistát augusztus 30-ig kell leadni. A kampány már elkezdődött, a szavazás kezdete előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

TASR