Akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni szavazni, mozgóurnát kérhetnek

2023. szeptember 29. - 13:31 | Belföld

Mozgóurnát kérhetnek azok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe.

Akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni szavazni, mozgóurnát kérhetnek
Illusztráció (Fotó: TASR)

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint mozgóurnát csak az állandó lakhely szerinti szavazókör választási bizottságától kérhet a választópolgár vagy a hozzátartozója. Főleg mozgásképtelen személyek, illetve fekvőbetegek számára van fenntartva a szavazásnak ez a módja.

„Ilyen esetben a helyi választási bizottság két tagja viszi ki a mozgóurnát, a szavazólapokat és a borítékot, és a mozgóurnás szavazást kérő lakosok listája alapján keresik fel a választókat” – áll a választójogi törvényben.

A bizottság két tagja köteles biztosítani a szavazás titkosságát, továbbá alá kell íratniuk a választóval a szavazólapok és a boríték átvételét. „Ha a választó ezt nem tudja megtenni, vagy nem akarja aláírni a szavazólapok átvételének igazolását, a bizottság tagjai ezt feltüntetik a mozgóurnás szavazást kérő lakosok listáján” – áll a törvényben.
Ha idősotthonban, vagy más hasonló intézményben kérnek mozgóurnás szavazást, a törvény szerint a helyi választási bizottság és az intézmény egyezteti, hány órakor érkezik a mozgóurna.

TASR