Akik október végétől estek át a Covid-19-en, azoknak most nem kell teszt - íme, a mától érvényes új szabályok!

2021. április 19. - 07:00 | Belföld

Pillanatnyilag október utolsó harmadáig nyúlik vissza az a 180 napos időtartam, amely alatt ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen, és ezt igazolni tudja, akkor nincs szüksége negatív tesztre a kijárási korlátozások alóli kivételekhez. Persze akik október végén estek át rajta, számolhatnak vele, hogy a 180 nap számukra mostanában telik le, és már szükségük lesz rá. Hétfőtől egyetlen fekete besorolású járás sincs az országban és az országos Covid-automata feltételei alapján bordóra vált az ország is. Ebből következnek az enyhítések.

Akik október végétől estek át a Covid-19-en, azoknak most nem kell teszt - íme, a mától érvényes új szabályok!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András
Kapcsolódó cikkeink:
120 napig zárva voltak, hogyan tovább? – bolttulajdonosokat kérdeztünk a Dunaszerdahelyi és Komáromi járásból
„A jó hírek ellenére a helyzet továbbra is bizonytalan” – nyitnak a fodrászatok és a kozmetikusok a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban is
A boltok bíztak abban, hogy a kormány a kijárási tilalom kezdetét is későbbre tolja, este nyolcig szerintük nem fog tudni mindenki bevásárolni
Ha hétfőn megnyílnak a boltok, bombasztikus leárazásokra ne számítsunk

A járások besorolása ezen a héten (április 19-25.):

Bordó járások: Bánovce nad Bebravou, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lőcse, Losonc, Turócszentmárton, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Nagyrőce, Ružomberok, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trencsén, Turčianske Teplice, Tvrdošín és Zsolna.

Piros járások: Besztercebánya, Selmecbánya, Bardejov, Pozsony I - V, Brezno, Detva, Dunaszerdahely, Galánta, Hlohovec, Kežmarok, Komárom, Kassa I - IV, Kassa-környék, Léva, Liptószentmiklós, Malacky, Medzilaborce, Nagymihály, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Pöstyén, Eperjes, Prievidza, Rimaszombat, Rozsnyó, Sabinov, Vágsellye, Szenc, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Tőketerebes, Nagyszombat, Nagykürtös, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom és Zólyom.

Rózsaszín járások: Nyitra, Érsekújvár, Topoľčany a Zlaté Moravce


Alább pedig az április 19-től országosan érvényes szabályok:

 • Kivételekkel bővülnek a kijárási korlátozások. Ezek közt szerepel például a megnyitó üzletek (valamint múzeumok, autóiskolai kurzus, állat- és botanikus kert, stb.) látogatása, vagy az is, hogy a járáson kívül is elmehetünk a természetbe, individuális kirándulásra (teszt nélkül is), fekete besorolású járásban (amilyen ezen a héten pont egy sem lesz) ugyanakkor ez utóbbihoz (természet/kirándulás) tesztre van szükségünk.
 • Tudni kell viszont, hogy a kijárási korlátozás továbbra is érvényben lesz, csak a kivételek bővülnek hétfőtől a fentiekkel. Ugyancsak érvényben marad, hogy este nyolc után ezek a kivételek már nem lesznek érvényesek, csupán a munkába menetel vagy a sürgősségi. Futni vagy a természetbe tehát nem mehetünk, esetleg levihetjük a kutyát/macskát legfeljebb 1 kilométerre a lakhelyünktől.
 • Ugyancsak jó tudni, hogy továbbra is tilos egymás látogatása, úgymond a háztartások keveredése, még járáson belül is.
 • Megmarad a tesztelési kötelezettség is. A járások besorolásától függően a munkahelyre 7 (fekete/bordó), 14 (piros) vagy 21 (rózsaszín) tesztre lesz szükség, az iskolákban dolgozóknak ugyanakkor mindenhol 7 naposra.
 • Az újonnan megnyitó üzletek, szolgáltatások esetében szintén mindenhol 7 naposra (akárcsak a bankba, postára, biztosítóba, szervizbe, stb.).
 • Nem lesz szükség tesztre továbbra sem, ha csupán a létfontosságú cikkeket megyünk vásárolni, tehát élelmiszerboltba vagy drogériába, továbbá az orvoshoz és a gyógyszertárba sem. Esetenként persze az orvos dönthet másképp, de a hozzá vezető úton nem kérhetnek tőlünk tesztet.
 • Nem lesz szükség tesztre a szentmisék látogatásához sem.
 • Kivételt képeznek a tesztelési kötelezettség alól, tehát például teszt nélkül mehetnek az újonnan nyitó üzletekbe, de munkába is azok, akik az elmúlt 180 napban estek át a Covid-19-en, emellett azok beoltottak, akik esetében a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna vakcinákkal történő második oltástól számítva legalább 14 nap, illetve az AstraZeneca első oltásától számítva legalább 4 hét eltelt, végezetül pedig azok, akik esetében bármely vakcina első adagjának beadása óta eltelt legalább 14 nap, és ezt az oltást a megfertőződésük utáni 180 nap alatt kapták. Ez utóbbinak azok esetében van jelentősége, akik a 180 nap utolsó 14 napjában kapták meg az első oltásukat bármelyik vakcinából, mivel nekik a 180 nap letelte után a tesztelési mentességhez nincs szükségük annyit várni, mint azoknak, akik 180 napra visszamenőleg nem estek át rajta.
 • A járáshatárt a munkahelyünkre való eljutás, illetve természetjárás mellett orvoslátogatás, teszt vagy oltás céljából is átléphetjük.
 • Kinyithatnak a bevásárlóközpontok is, de az azon belüli gyereksarkak nem és a közös terekben nem szabad leülni. A létszámkorlátozás 15 négyzetméter/fő, mint máshol.
 • Kinyithatnak a szolgáltatások, köztük például a fodrászatok és szépségszalonok is. A reszpirátort a beltereikben csak a szükséges időre vehetjük le.
 • Továbbra sem nyithatnak ki a mozik, színházak és a koncerttermek, hasonlóképp a vendéglők, valamint azok teraszai és a konditermek sem.
 • Továbbra is tilos a rekreációs célú külföldi utazás. Zárva maradnak idehaza egyelőre a wellness központok, aquaparkok és a fürdők is. Kinyithatnak viszont az uszodák, legfeljebb 6 fővel.
 • Belterekben továbbra is reszpirátort (FFP2) kell viselni, kivéve a gyerekeket (6 éves korig), akiknek egyszerű szájmaszk is megfelel. Szabadtéren nem kötelező a reszpirátor, de még a szájmaszk sem, ha csak nem kerülünk más háztartásban élő személyek 5 méteres körzetébe.
 • Hétfőtől az iskolákban (alap- és középiskolákban egyaránt) elegendő lesz az egyszerű szájmaszk viselete mind a tanároknak, mind a diákoknak. Óvodában a gyerekeknek nem kell szájmaszkot viselniük.
 • Továbbra is tilos a nyilvános alkoholfogyasztás. Ha ételt vagy alkoholmentes italt, pl. kávét vásárolunk, azt elfogyaszthatjuk az utcán, de alkoholt nem.
 • Engedélyezik ugyanakkor a kollektív sportokat, mégpedig kül- és beltérben is, de legfeljebb hat főig. A fekete besorolású járásokban (hétfőtől egy hétig biztos nem lesz ilyen) ehhez szükség van tesztre, máshol nem.
 • Kinyithatnak a szálláshelyek, panziók, ugyanakkor az eljutást oda meg kell oldanunk este nyolc óra előtt. A közös tereket ugyanakkor a szálláshelyen belül nem lehet használni, így az étkezde sem nyithat ki, egy szobában pedig csak egy háztartásban élők vagy két felnőtt lehet együtt. A szálláshelyre érkezőknek 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lesz szükségük.

(parameter)