Akinek nincs tünete, annak rövidebb a karantén, mikor belép Szlovákiába

2021. október 15. - 09:44 | Belföld

Október 15-től, péntektől 14-ről 10 napra rövidült a kötelező otthoni karantén a Szlovákiába való beutazást követően, ha az érkező személynek nincsenek tünetei. Legkorábban a karantén ötödik napján PCR-tesztet lehet végeztetni, és ha az eredmény negatív, a karantén véget ér.

Akinek nincs tünete, annak rövidebb a karantén, mikor belép Szlovákiába
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A karantén a teljesen beoltott személyekre nem vonatkozik – áll a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) új rendeletében..

A beoltottságot mostantól az uniós COVID-igazolvánnyal vagy az unión kívüli országban kiállított dokumentummal kell igazolni. Lepecsételt vagy elektronikusan ellenőrizhető, angol nyelven is kiállított igazolást kell bemutatni.

„Aki nem tud ilyen igazolást felmutatni, nem tekinthető beoltottnak" - mondta Daša Račková, Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

A 12 évnél és két hónaposnál idősebb személyek számára kötelező regisztrálni az eHranica oldalon, amikor belépnek Szlovákia területére. „Ezt az időintervallumot úgy állapítottuk meg, hogy a védőoltás beadása után elegendő idő teljen el a védettség kialakulásáig" - magyarázta a szóvivő.

A kötelező karantén ezentúl nem vonatkozik azokra a hivatásos sofőrökre és tehergépkocsi-vezetőkre, akik az országba való belépéskor igazolni tudják, hogy munkavégzés céljából utaznak be az országba. Ezeknek a személyeknek 72 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk.

Az Egyesült Arab Emírségek felkerült azoknak az országoknak a listájára, ahonnan a Szlovákiába érkező utasoknak (beleértve a beoltott utasokat is) nem kell PCR-tesztet felmutatniuk.

(TASR)

Címkék: karantén, határrezsim