„Akkor is közzétesszük a méréseket, ha mindent rendben találunk”

2018. május 31. - 12:23 | Régió

Májusban jött létre a csallóközi tagokat is számláló Mi Vizünkért (Za našu vodu) Polgári Társulás, mégpedig azzal az elsődleges céllal, hogy kellő módon tájékoztassák a laikus nyilvánosságot ivóvízforrásaik minőségéről, egyszersmind szakértői javaslatokkal járuljon hozzá a vízgazdálkodás javításához.

„Akkor is közzétesszük a méréseket, ha mindent rendben találunk”
A polgári társulás tagjai - Fotók: Cséfalvay Á. András (További felvételekért kattints!)

Két elmezés kidolgozását is kezdeményezték, az egyik a szlovákiai ivóvíz állapotának vizsgálatával foglalkozik, a másik pedig annak felmérésével, hogy milyen az ivóvízforrásként szolgáló talajvíz és a felszín alat vizek védelmének jelenlegi helyzete. Egy nyitott társulásként működnek, ami azt jelenti, hogy továbbra is várják a jelentkezőket, akik szeretnének részt venni az ivóvíz minőségével kapcsolatos problémák feltárásában és megoldásában.

Május 14-én indult országszerte az Itt ne igyál vizet! (Tu vodi nepi!) elnevezésű kezdeményezésük, melyhez bárki csatlakozhat anyagi lehetőségeihez mérten a víz minőségének közösségi finanszírozás keretén belül megvalósítandó vizsgálatához a saját lakhelyén. Az egyik ilyen vizsgálat során Úszoron literenkénti 1 nanogramm mennyiségben találtak egy bizonyos chloridazon nevű növényvédőszert. A chloridazonra a szlovák törvények nem szabnak meg határértéket, ugyanakkor az ilyen típusú peszticidekre éppen az 1 ug/l jelenti a limitet.

A kampány részeként Juraj Johanides rendezésében már több ismert személyiséggel is készítettek egy-egy figyelemfelkeltő videót, magyarul például Kassai Csongor színésszel:

Mi pedig a polgári társulás alelnökét, Tóth Tibort kérdeztük.

Milyen a társulás viszonya a hivatalos szervekkel? Kérdem ezt azért, mert a Közegészségügyi Hivatal szóvivője az úszori mintavételt követően azt nyilatkozta, hogy nem szakszerűen történt a mintavétel, ezért nem releváns az eredmény.

A polgári társulás viszonya a hivatalos szervekkel teljesen sztenderdnek tekinthető. Bemutatkozó levelünkre az országos tiszti főorvos másnap egy terjedelmes, 3 oldalas levélben válaszolt, és az együttműködés fontosságát taglalta. Már tárgyaltunk a Környezetvédelmi Minisztérium illetékeseivel is. Ami a mintavételt illeti, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője nem az általunk, akkreditált módon történt úszori mintavételt kérdőjelezte meg, hanem egy korábbi, Somorján történt mintavételt minősített, melyet egy magánszemély készített.

Valójában mi a folyamata, hol és hogyan zajlik a mintavétel, illetve annak kivizsgáltatása?

Társulásunk egy akkreditált laboratórium szolgáltatásait veszi igénybe, melynek a mintavételre és a mérésekre is van akkreditációja. Tehát fizikailag nem mi megyünk a helyszínre, hanem beszállítóként az említett laboratóriumot bízzuk meg a technikai műveletek szakszerű elvégzésével.

Mi következik ezután abban az esetben, ha valamilyen kétes anyagot találnak, mint Úszornál?

Ha kétes anyagot találunk, akkor minden esetben értesítjük méréseink eredményéről a Közegészségügyi Hivatalt, a helyi polgármestert és a vízműveket akkor, ha az ő tulajdonukban van a víz forrásának kútja. Természetesen nyilvánosságra hozzuk a mért adatokat is, így bárki tudomást szerezhet róluk weboldalunkon. Szeretném hangsúlyozni, hogy akkor is megjelenítjük a méréseket, ha mindent rendben találtunk — ezzel mintegy buzdítva a lakosságot a csapvíz ivására.

Tóth Tibor

Mennyi pénznek kell összegyűlnie egy-egy településnél, hogy egy mintavétel és kivizsgálás elvégezhető legyen?

Egy akkreditált mintavétel és kivizsgálás ára 500 €. Egy átlagos községben ez pénzgyűjtéssel gyorsan megvalósítható. Ugyanakkor volt már több teljes értékű adományunk is, így azonnal nekiláthattunk a mintavételhez.

Jelenleg folyamatban van valamely település esetében ilyen vizsgálat?

Jelenleg 3 helyen végeztünk el mintavételt, többek között Modoron és Pozsonypüspökin.

Egyeztetés alatt van a Lex Csallóköz nevű környezetvédelmi törvénytervezet. Látták már a tartalmát, esetleg terveik közt szerepel, hogy észrevételeket juttatnának el vele kapcsolatban a minisztériumhoz?

Természetesen láttuk a Lex Csallóköz törvénytervezetet, mivel tárcaközi egyeztetésen van, így a tartalma nyilvános és megtalálható a világhálón. Természetesen véleményezni fogjuk a tervezetet, szakembereink már dolgoznak releváns szakmai anyagon.

Volnának már esetleg most konkrét észrevételeik?

Szerintem még korai most feltárni minden egyes lapunkat, várjuk meg a tárcaközi egyeztetés végét, ami június 7. Megtettük a kötelező lépéseket abban az irányban, hogy mérvadó partnerként tudjuk véleményezni ezt a törvénytervezetet.

(SzT)