Akkor is legyen rajtunk szájmaszk a liftben, ha egyedül tartózkodunk odabent

2021. február 23. - 07:58 | Belföld

A koronavírus-járvány ideje alatt a lakóházak is a fertőzés terjedésének egyik lehetséges helyszínévé válták. A Lakóházak Jobb Kezeléséért Egyesület (ZLSBD) ezért azt javasolja, hogy a lakóházakban élők a lakásukhoz vezető úton is viseljenek szájmaszkot az épületben.

Akkor is legyen rajtunk szájmaszk a liftben, ha egyedül tartózkodunk odabent
Fotó: TASR/AP

Az egyesület szerint fontos, hogy a közösen használt helyiségekben korlátozzuk az érintőfelületekkel való kontaktust, illetve fokozzuk a közös helyiségek takarítását és szellőztetését.

Nina Sovič, a ZLSBD ügyvezető igazgatója szerint a lakóházakban az emberek úgy védekezhetnek, hogy egyszer használatos kesztyűt viselnek, az ajtót a könyökükkel vagy az alkarjukkal nyitják ki, a liftben pedig a gombokat például a kulcsukkal nyomják meg.

„Fontos, hogy a liftben mindig legyen rajtunk szájmaszk még akkor is, ha egyedül tartózkodunk odabent, ugyanis a víruscseppeket, amiket kilélegeztünk, könnyen belélegezheti a szomszéd, aki utánunk lép be a felvonóba“ – tanácsolja Sovič, aki szerint, ha egyszerre több személy tartózkodik a liftben, akkor ajánlatos nem beszélgetni, ugyanis éppen ezzel nő a fertőzés terjedésének rizikója.

Mint hozzátette: az illetékes szerveknek lehetőségük van meggátolni a lakók találkozását a lakógyűléseken. A lakók viszont bizonyos mértékben felelősséget vállalnak azért, hogy mindennapi mozgás során a közös helyiségekben ne veszélyeztessék szomszédjaikat és saját magukat.


TASR/para