Akkor sem áll le az F1-es szezon, ha egy pilóta koronavírusos lesz

2020. június 3. - 12:32 | Sport

Nem törölnek versenyt a Forma-1-ben akkor sem, ha egy pilóta lesz koronavírusos - jelentette ki a sorozatot irányító Chase Carey.

Akkor sem áll le az F1-es szezon, ha egy pilóta koronavírusos lesz
Fotó: F1.com

Az amerikai üzletember erről azok után beszélt, hogy az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media kedden közzétette a világjárvány miatt csak júliusban elrajtoló idény első nyolc versenyhétvégéjének dátumát.

A szezon március 15-én, Ausztráliában kezdődött volna, de a melbourne-i versenyt néhány órával a rajt előtt törölni kellett, mert a McLaren-csapat egyik tagjának pozitív lett a vírustesztje.

"Ha egyetlen személy akad, aki fertőzött, az nem vezet majd a futam törléséhez - jelentette ki Carey. - Az istállókat arra ösztönözzük, dolgozzanak ki eljárást arra az esetre, ha valakit karanténba kell helyezni és helyettesíteni kell."

Hangsúlyozta: ha egy csapat nem tud elindulni az adott versenyen, attól azt még nem fogják törölni vagy elhalasztani.

"Amennyiben egy pilóta a fertőzött, a csapatoknak van tartalék pilótája"

- fogalmazott Carey.

A tervek szerint a futamokat alapvetően nézők nélkül rendezik meg, a csapatok charterjáratokon utaznak egyik helyszínről a másikra, és a szurkolóktól, helyi lakosoktól elzárva szerepelnek majd.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által is elfogadott naptár szerint július első két hétvégéjén az osztrák Spielbergben, a Red Bull Ringen két versenyt is rendeznek, majd a csapatok Magyarországra utaznak.

A július 19-i mogyoródi futam után két héttel Nagy-Britannia következik, Silverstone-ban szintén két egymást követő hétvégén versenyez a mezőny, amely aztán Spanyolországba, Belgiumba és Olaszországba látogat el szeptember elejéig.

A Liberty Media reményei szerint 15-18 futamra sor kerülhet a mostani idényben, amely decemberben érhet véget.

MTI

Címkék: Forma-1