Akkora az érdeklődés a jelzáloghitelek refinanszírozása iránt, hogy az egyik banknak már fel kellett függesztenie ezt a szolgáltatást

2022. május 11. - 07:53 | Belföld

A jelzáloghitelek drágulása miatt egyre többen igyekeznek hosszabb időre rögzíteni a még kedvezőnek mondható kamatot, az egyik hazai banknak a nagy érdeklődés miatt le kellett állítania a refinanszírozás lehetőségét.

Akkora az érdeklődés a jelzáloghitelek refinanszírozása iránt, hogy az egyik banknak már fel kellett függesztenie ezt a szolgáltatást
Fotó: Pixabay - illusztráció
A refinanszírozás vagy újrafinanszírozás (refinancovanie) a hitel kondícióinak megváltoztatása, általában úgy, hogy a hitel átkerül egy másik intézménybe, jobb feltételek elérése érdekében.

A Tvnoviny.sk azt írja, a ČSOB banknak április közepén egy időre fel kellett függesztenie a refinanszírozást, azaz a hitel átvételét másik pénzintézetből, hogy az új hitelekre vonatkozó kérvényekkel tudjanak foglalkozni. A helyzet azóta már stabilizálódni látszik, a bank pedig jelezte, hogy napokon belül visszatérnek a standard működéshez.

„A jelzáloghitelek iránti igen nagy érdeklődés miatt átmenetileg fel kellett függesztenünk a refinanszírozási kérelmek fogadását, hogy az új ingatlanok megszerzéséhez szükséges új hitelkérelmek elbírálását és jóváhagyását kiemelten tudjuk kezelni. Vagyis, hogy az ügyfelek megoldhassák az alapvető lakhatási igényeiket” – erősítette meg a lapnak akkor Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője.

Ez idő alatt azonban a kamatok is emelkedtek. 10 éves kamatrögzítés esetén már 2,25, 20 éves fixációnál pedig 2,75 százalékos kamattal kell számolni.

Nem a ČSOB az egyetlen bank, ahol jelentősen megnőtt az érdeklődés a hitelek újrafinanszírozása iránt. Az UniCredit a közelmúltban szintén kedvező kamatokkal csábított a hosszú távú kamatrögzítés esetében is.

„Nagy az érdeklődés, a hitel jóváhagyási folyamata a hitelszerződés aláírásáig jelenleg eléri a 20 munkanapot, ami átmeneti jelenség. Ezelőtt általában 5 napon belül megszületett a jóváhagyás” – mondta Zuzana Ďuďáková, az UniCredit bank szóvivője április végén.

A TVnoviny.sk szerint más bankok is megnövekedett érdeklődésről számoltak be, ugyanis emberek tízezrei szeretnék a lehető legjobb kamatot rögzíteni a lehető leghosszabb időszakra.


(tvnoviny.sk)