Akkora a káosz, hogy a végén még kiderül, alkotmányellenesen tartják az embereket állami karanténban, és tiltják meg külföldieknek a belépést

2020. május 6. - 11:26 | Belföld

Mária Patakyová szlovák ombudsman, valamint civilek mutattak rá a vonatkozó kormányrendeletek hiányára, de legalábbis arra, hogy azok nem elérhetők nyilvánosan. 

Akkora a káosz, hogy a végén még kiderül, alkotmányellenesen tartják az embereket állami karanténban, és tiltják meg külföldieknek a belépést
Illusztráció (Fotó: TASR)

A Denník N foglalkozott a témával, és felhívták a figyelmet, hogy nem találni sehol azokat a rendeleteket, amelyek alapján kötelezően állami karanténba kell vonulniuk azoknak, akik belépnek Szlovákia területére (nem számítva persze azokat, akikre ez nem vonatkozik), illetve amelyek alapján megtiltották a külföldieknek az országba való belépést, amennyiben itt nem rendelkeznek regisztrált lakhellyel.

Még a Pellegrini-kormány fogadott el egy határozatot, mely alapján kihirdették a szükséghelyzetet, a Központi Válságstáb pedig ez alapján hagyhatott jóvá az emberéletek, az egészség és a vagyon védelme céljából rendkívüli intézkedéseket. Egy napra rá a válságstáb leállította a nemzetközi busz-, vonat- és légi közlekedést, valamint elrendelték a külföldről hazatérők számára a 14 napos karantént (ekkor még lehetőség volt a házi karantén), továbbá megtiltották a külföldiek számára a belépést az országba. Ennek kapcsán a Denník N-nek viszont csak sajtóközleményeket és egy információs röplapot tudtak elküldeni, a vonatkozó rendeleteket nem.

Ezzel pedig az a gond, hogy nem ellenőrizhető, hogy a rendőrség milyen rendeletek alapján cselekszik és az emberek sem férnek hozzá hivatalos dokumentumhoz, mely alapján megtudhatják, mi a teendő határátlépéskor.

Mária Patakyová ombudsman éppen emiatt küldött egy levelet a belügyminiszternek még április végén, amire Roman Mikulec ma tervez reagálni. A belügyminiszter ugyanis a Központi Válságstáb vezetője. Az ombudsman szerint nyilvánosan hozzáférhetőnek kellene lenniük ezeknek a rendeleteknek, hogy az emberek ne a határon értesüljenek arról, hogy egyáltalán beléphetnek-e az országba.

Ennek a helyzetnek járt utána a Srdcom doma nevű civil szervezet is, mely külföldön élő szlovák állampolgárokat képvisel. Felhívták az államfő és az ombudsman figyelmét, hogy forduljanak az ügyben az Alkotmánybírósághoz, mivel a külföldiek belépésének korlátozása alkotmányellenes lehet. Lucia Plaváková jogásznő is felhívta a figyelmet, hogy amikor az információhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény alapján kérték a minisztériumtól a rendeleteket, csak egy képernyőfotót küldtek a sajtóhírekről.

"Egy jogállam nem irányítható screenshotokkal és Schengen nem szüntethető meg sajtóhírben" - hangsúlyozta.

A szervezet felhívta a figyelmet Slavomíra Henčeková, a prágai Károly Egyetem Jogi Kara doktoranduszának elemzésére is, aki a minden hazatérő számára kötelezővé tett állami karantént boncolgatta. Rámutatott, hogy a Központi Válságstáb rendelkezésén kívül, amelyhez nem lehet hozzáférni, hasonló rendelkezést adott ki a Közegészségügyi Hivatal is április 6-án, Henčeková szerint viszont utóbbi nem rendelkezik ahhoz kellő jogkörökkel, hogy ilyen mérvű intézkedéseket rendeljen el, ráadásul a rendeleteik nem jelennek meg a törvénytárban sem, tehát betartathatatlanok.

Henčeková maga is megjárta az állami karantént, és indított egy petíciót is annak érdekében, hogy szüntessék meg annak kötelező érvényét, és hagyják az embereket házi karanténba vonulni, esetleg lehetőségként maradjon meg az állami.

Rámutatott ugyanakkor az állami karanténnal kapcsolatban sokszor hangsúlyozott hiányosságokra is, mint például hogy a határokról telített autóbuszokban szállítják az embereket, amelyeken nagy a fertőzésveszély, emellett akár idegeneket is közös szobába raknak.

Henčeková nem zárja ki, hogy jogilag és emberjogilag is el lehet rendelni az állami karantént, ugyanakkor szerinte a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az állam szervezettségében erre nem képes.

Kételyeket ébreszt az az eset is benne, amikor büntetőeljárást kezdeményeztek a férfi ellen, aki elszökött az állami karanténból, majd vizsgálati fogságba helyezték. Továbbá az is, hogy az állami karanténban való ellátásért fizetni kell, napi 13 eurót.

(Denník N)