Akkora luxusingatlanban lakik a bukott exkormányfő, hogy az párját ritkítja

2021. február 8. - 11:17 | Belföld

Robert Fico exkormányfő mostanság a pozsonyi Slavín közelében található komplexum egyik luxuslakásában szokta a fejét lehajtani. Korábban mi is írtunk arról, hogy a 135 négyzetméteres ingatlan hatalmas teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a fővárosra. Aztán jött a tulaj, Dušan Muňko, aki éppenséggel egy smeres képviselő, és azt kezdte magyarázni, hogy a hajlék nem is olyan tágas. A Sme lap rácáfol a vagyonos szociáldemokrata állításaira.

Akkora luxusingatlanban lakik a bukott exkormányfő, hogy az párját ritkítja
Fotó: TASR

Muňko nem akarja elárulni, pártbeli főnöke, Fico pontosan mennyit albérletet fizet neki, csak annyit jelzett, az összeg valahol havi ezer és kétezer között mozog. A Plus 7 dní fotósának sikerült lencsevégre kapnia, amint Fico az új "menedékhelyére", a Sokolská Residence nevű komplexumba tart legújabb barátnőjével. Ahová mentek, ott a legfelső emeleten csupán két rezidencia található.

Az egyik, történetesen a kisebbik, egy bizonyos Samuel Vážnyé, akinek a papája, Ľubomír Vážny szintén a Smer egyik stabil embere. Szerinte a fia háromszobás lakása körülbelül 80 négyzetméteres, és úgy véli, a szomszédos hajlék valószínűleg nagyobb. A tulajdonlap szerint az történetesen 130 négyzetméter és szintén nem elhanyagolható a hozzá tartozó 180 négyzetméteres terasz sem. Muňko viszont köti az ebet a karóhoz, hogy a szóban forgó kecó mindössze 80 négyzetméter. "Lehet, hogy 85 vagy esetleg 84, ez engem sosem érdekelt. Ez egy háromszobás lakás" - zárta rövidre a kérdést a tulajdonos.

Fico sem nyilatkozik a témával összefüggésben. "Mi köze van ahhoz, hogy hol lakom?" - mordult az ezt firtató újságíróra egy hete.

Közben meg a politikusok vagyoni helyzete minden demokratikus országban a közbeszéd részét képezi. Azért is, mert jelzésértékű lehet az adott személy vagyonosodása szempontjából. Ha ez az érdeklődés zavarja Ficot, elég lenne, ha megmutatná a bérleti szerződést, amiből kiderülne, mekkora ingatlanért mennyit fizet - véli a Transparency International Slovensko új vezetője, Michal Piško.

"A fiam kétszobás lakást szeretett volna,...de ezt a kisebb háromszobásat ajánlották fel, és ő beleegyezett" - magyarázza az idősebb Vážny. A másik, a szomszédos lakást, tehát amelyikben Fico szokta álomra hajtani a fejét, egy régebbi, 2017-ben aktualizált hirdetésben 125 négyzetméteresként árulták. Eszerint párját ritkító luxus a lakáshoz tartozó "óriási, 186,82 m2 terasz, ahonnan panorámás kilátás nyílik a vársora, és ami kiváló helyet biztosít a pihenésre, a reggeli jógára vagy egy kis zöldségtermesztésre".

A lakást 600 ezerért árulták, Muňko 2019-ben vásárolta meg, azt nem tudni, kitől.

Az ingatlanpiaci szakértő szerint egy gigászi terasszal rendelkező 130 négyzetméteres rezidenciának mintegy havi 2500 euró lehet a havi bérleti díja. Fico parlamenti képviselőként 3200 eurót keres és ehhez jön még a 2 ezer eurónyi költségtérítés, amibe beletartozik például a napidíj és az utazással kapcsolatos kiadások is.

Muňko a kezdetektől Fico mellett tevékenykedik a Smerben. A lányai által irányított utazási irodák Fico idejében többmilliós állami megrendelést kaptak.

(Sme)