Akkora választási korrupciót nyomat a Smer, mintha csak Kočnertől leste volna el

2020. február 11. - 21:00 | Belföld

A családtámogatás megkétszerezésének és a 13. nyugdíj bevezetésének terve a legdurvább választási korrupció a Smer részéről – véli az ellenzéki SaS, de hasonló véleményen van a Híd is. A kormány szerdán foglalkozik ezekkel a javaslatokkal.

Akkora választási korrupciót nyomat a Smer, mintha csak Kočnertől leste volna el
Fotó: tasr

„Égbekiáltó választási korrupció, amit Peter Pellegrini kormányfő és az egész Smer művel, a családtámogatások megkétszerezésével és a 13. nyugdíj bevezetésével az próbálják takargatni, hogy szétlopják az országot” - áll az SaS állásfoglalásában.

Az ellenzéki párt szerint a Smer-SD fél, hogy az emberek tisztességes politikusokra fognak szavazni, és ezzel kiragadják az országot a korrupt emberek és a maffia kezéből. „Érzik, hogy közeleg a vég, és az utolsó pillanatban még megpróbálják az adókból és az állam pénzéből finanszírozni a saját kampányukat. Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy egy távozó kormány így bánjon mindannyiunk pénzével és felégetett földet hagyjon maga után” - állítja az SaS, és felszólította a bűnüldöző szerveket, hogy indítsanak eljárást választási korrupció miatt.

A Smer-SD képviselői rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozták, hogy gyorsított eljárásban elfogadtassák a családtámogatások megduplázásáról és a 13. nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatokat még a február 29-i parlamenti választás előtt. Ezután Andrej Danko, az SNS elnöke az autópálya-matricák eltörlését is javasolta, nem csupán a magánszemélyek, hanem a 3,5 tonnánál könnyebb járműveket üzemeltető jogi személyeket és egyéni vállalkozók számára is.

Veronika Remišová független képviselő, a Za ľudí jelöltje szerint Robert Fico, a Smer-SD elnöke tesz egy kétségbeesett próbálkozást, hogy felhasználja a parlamentet a választási kampányához. „Négy évük volt, hogy a családok érdekében politizáljanak, nem pedig az oligarchák érdekei szerint” - tette közzé Remišová. „Ez a parttalan populizmus óriási problémákat okozna az országnak, végül pedig a legszegényebbek, a fiatalok és a nyugdíjasok fizetnének rá a legjobban, úgy, mint Görögországban. Ezért fontos, hogy az összes demokratikus ellenzéki párt mindent megtegyen azért, hogy mozgósítsa az embereket, hogy a bizonytalan szavazók és azok is elmenjenek voksolni, akik nem akartak részt venni a választáson. A Smer-SD számára ezen a választáson múlik minden, és tényleg mindent meg fog tenni, hogy hatalmon maradhasson” - zárta Remišová.

A Híd sem támogatja a rendkívüli parlamenti ülés összehívását, amelyen a koalíciós partnerei a családtámogatások megduplázódásáról és a 13. nyugdíj bevezetéséről akarnak tárgyalni.

Híd felelősségteljes párt, épp ezért nem vesz részt ebben a dologban" - mondta a TASR-nek Magdeme Klára, a Most-Híd szóvivője. A párt szerint az ülés összehívása a kampány idején nem felelősségteljes hozzáállás, különösen egy olyan témában, amely társadalmi feszültségekhez vezet, mint amilyen az Isztambuli Egyezmény.

A szóvivő elmondta, a pártnak nincsenek kifogásai a nyugdíjasokat és a fiatal családokat segítő intézkedések ellen. Magdeme Klára hozzátette, a Most-Híd korábban már kezdeményezett hasonló intézkedéseket. Mindazonáltal a párt nem ért egyet a rendkívüli ülés összehívásával és azzal, hogy gyorsított eljárás keretében fogadjanak el intézkedéseket. „Biztosak vagyunk benne, hogy Szlovákiát e pillanatban nem fenyegeti olyan veszély, hogy a gyorsított jogalkotási eljárás eszközéhez kelljen nyúlni, és olyan törvényeket jóváhagyniuk a képviselőknek, amelyekhez a következő kormánynak kell megtalálnia a szükséges anyagi forrásokat" – fogalmazott a szóvivő.

TASR