Aknára futott egy jármű, többen meghaltak

2018. január 26. - 09:04 | Külföld

Aknára futott egy jármű Mali középső részén, s a robbanásban legalább 26 ember meghalt és többen megsebesültek - jelentette a helyi állami televízió csütörtökön.

Diarran Koné, a mali hadsereg szóvivője elmondta, hogy a jármű átlépett Burkina Faso határán, amikor aknára hajtott. A környéken rendszeresen követnek el támadásokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szövetséges fegyveresek.

A mali állami televízió szerint a legtöbb áldozat Burkina Fasó-i. Az elmúlt három évben az ország északi, gyéren lakott, sivatagos részéből a szélsőségesek egyre többször merészkednek át az ország déli részére, hogy adott esetben helyi konfliktusokba beavatkozva terjesszék fegyveres harcukat.

Ezzel párhuzamosan a hadsereg azt is közölte, hogy Youwaru környékén támadás ért mali katonákat, de hét fegyverest megölve visszaverték a támadást.

Mali és Szenegál azt tervezi, hogy 1000 katona bevetésével megtisztítják a dzsihadistáktól az ország középső részét. Elemzők szerint viszont pusztán katonai erővel ez nem lehetséges, mert a szélsőségesek sokszor a fulbe marhapásztorok és helyi farmerek vitáit használják ki, akik rendszeresen konfliktusba kerülnek a legelőterületek miatt. A dzsihadisták elleni fellépés rendre a fulbék ellen irányul, akik így legtöbbször a szélsőségesek karjaiba menekülnek.


MTI/para

Címkék: akna, Mali, robbanás