Aknavető robbanásban meghalt több katona egy hadgyakorlaton

Három katona meghalt, kilenc megsebesült egy aknavető robbanásban pénteken a nyugat-ukrajnai Rivne térségében tartott hadgyakorlaton - közölte az ukrán hadsereg.

Az UNIAN ukrán hírügynökség internetes oldalán arról számolt be, hogy a dandár szintű gyakorlatot a baleset miatt felfüggesztették a szárazföldi erők parancsnokának utasítására. Az ügyben vizsgálat indult.

Anatolij Prosin ezredes, a nyugati körzeti parancsnokság szóvivője elmondta, hogy a tragikus esemény kora reggel történt. A baleset részleteiről későbbre ígért tájékoztatást.

Az UNIAN később szakértőkre hivatkozva azt jelentette, hogy egy Molot (Kalapács) típusú aknavető okozta a balesetet. A fegyver a szükségesnél lágyabb acélból készült, és ez a típus nem először okozott tragédiát: az elmúlt két évben legalább 12 katona vesztette életét Molot aknavető felrobbanása miatt.

Petro Porosenko ukrán elnök utasította Sztepan Poltorak védelmi minisztert és Viktor Muzsenko vezérkari főnököt, hogy a fegyveres erők ne használják hadgyakorlatokon ezt a típusú aknavetőt, amíg le nem zárul a mostani baleset körülményeinek vizsgálata.

MTI/para