AKO: Az emberek többsége jobb állami irányítást vár a Fico-kormánytól

2023. november 18. - 08:14 | Belföld

Robert Fico új kormánya a válaszadók 57,2 százaléka szerint hatékonyabban és jobb eredménnyel irányítja majd az államot, mint Igor Matovič és Eduard Heger kabinetje.

AKO: Az emberek többsége jobb állami irányítást vár a Fico-kormánytól
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Éppen ellenkezőleg, a megkérdezett személyek 36,7 százaléka nem ért egyet ezzel a véleménnyel. Ez egy reprezentatív közvélemény-kutatás eredményéből derült ki, amelyet az AKO ügynökség készített a TASR hírügynükség számára november 7. és 14. között végzett 1000 válaszadós mintán.

A felmérés résztvevőinek 33,2 százaléka biztosan egyetértett azzal az állítással, hogy az új kormány hatékonyabban és jobb eredménnyel fogja irányítani az államot, 24 százalék pedig inkább egyetértett. A válaszadók 17,3 százaléka határozottan nem értett egyet ezzel az állítással, 19,4 százaléka pedig inkább nem értett egyet, 5,7 százalék pedig nem tudott hozzászólni a kérdéshez, 0,4 százalékuk pedig nem kívánt nyilatkozni.

A legtöbb válaszadó, akik jobb eredményeket várnak az új kormánytól, a Smer-SD szavazói (83 százaléka teljesen egyetért, és 12 százalék inkább egyetért), a Hlas-SD szavazói (53 százalék teljes mértékben és 37 százalék inkább egyetért) és az SNS szavazói ( 53 százalék teljesen és 35 százalék inkább egyetért).

A Szlovákia (Slovensko), a Keresztény Unió és a Za ľudí mozgalom koalíciójának szavazói leggyakrabban nem értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy az új kormány hatékonyabban és jobb eredménnyel irányítja az államot (59 százalék határozottan nem, 21 százalék inkább nem), a Progresszív Szlovákia szavazói sem (32 százalék határozottan nem ért egyet és 42 százalék inkább nem) és KDH szavazóinak nagy része is így gondolkodik (22 százalék határozottan nem, 39 százalék pedig valamelyest nem ért egyet).

TASR/para