AKO: Čaputová és Mistrík is legyőzné Šefčovičot a második fordulóban!

2019. február 17. - 11:48 | Belföld

Zuzana Čaputová is rendelt egy közvélemény-kutatást az AKO ügynökségnél, melyben az jött ki, hogy nem ő jutna tovább az első körből. Bár az eredmény rendkívül szoros az első három helyezett között.

AKO: Čaputová és Mistrík is legyőzné Šefčovičot a második fordulóban!
Maroš Šefčovič, Róbert Mistrík és Zuzana Čaputová

A felmérés szerint az államfőválasztás első körében Maroš Šefčovič végezne az élen 19,7 %-kal és Robert Mistrík jutna be vele a második fordulóba 18,2 %-kal, miközben tőlük alig maradna le Čaputová 17,4 %-kal. A negyedik helyen végezne Štefan Harabin a maga 12,1%-ával.

Marian Kotlebában 8,2%-ot, Bugár Bélának pedig 6,5%-ot mértek, őkt pedig Milan Krajniak (5,6%), Eduard Chmelár (3,5%) és František Mikloško (2,9%) követné.

A felmérést február 12. és 15. között telefonon keresztül végezték, 800 személyt kérdeztek meg. Nemre, korra, végzettségre és lakhelyre tekintettel reprezentatív felmérésről van szó.

"Örülök annak, hogy a támogatottságom tovább nőtt, és annak is, hogy Štefan Harabin jelentősebben van lemaradva az első hármas mögött. Ez alapján helyesnek tartom a döntésemet, hogy folytatom a választási kampányomat" - jegyezte meg ennek kapcsán Zuzana Čaputová.

A felmérés érdekessége, hogy azt is mérték, a második körben Čaputová és Mistrík hogyan végezne Šefčovičcsal szemben, és mint kiderült, mindketten legyőznék őt.

Amennyiben Čaputová jutna be, akkor a szavazók 43,3%-a voksolna rá, 35,5%-uk pedig a Smer jelöltjére, miközben 12,6% ilyen jelöltek mellett nem menne el szavazni a második fordulóban, a maradék pedig vagy nem tudná, kit válasszon, vagy nem akarta megmondani.

A második körben hasonlóképp győzne Mistrík is. Az esetében a választáson résztvevők 42,5%-ának szavazatát szerezné meg, míg Šefčovič 34,4%-ot. Ennél a kettősnél 11,5% lenne azok aránya, akik nem mennének el szavazni, a maradék pedig nem akart vagy nem tudott válaszolni, hogy kire szavazna.

A biztos szavazók között Mistrík 55,3%-kal, míg Čaputová 54,9%-kal győzné le Šefčovičot.

(Denník N)