AKO: Čaputová magasan vezet egy másik felmérésben is, és még Mistrík is ott liheg Šefčovič nyakán!

2019. február 27. - 20:57 | Belföld

Közzétette újabb, a választások előtti utolsó választási felmérésének eredményét az AKO ügynökség is. Ez a Focus által mért preferenciákhoz hasonló trendet mutat, némi eltéréssel a százalékokban.

AKO: Čaputová magasan vezet egy másik felmérésben is, és még Mistrík is ott liheg Šefčovič nyakán!
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Alig több mint két héttel az államfőválasztás előtt Zuzana Čaputová annak egyértelmű esélyesévé lépett elő. Biztosnak látszik, hogy megnyeri az első fordulót, kiindulva abból, hogy egymás után két felmérés is alátámasztotta, magasan vezet a Smer jelöltje, Maroš Šefčovič előtt, ráadásul úgy, hogy ezek a felmérések még számoltak Robert Mistríkkel is, aki kedden közölte, visszalép és Čaputovát támogatja.

Mistrík ráadásul nem is teljesít gyengén, ugyanis 16,8%-ával ott liheg a 17,1% által támogatott Šefčovič nyakán. Ez pedig azt jelenti, hogy adott esetben még Čaputová és Mistrík is bekerülhetnének a második körbe, de ugye utóbbi már ezt "meghiúsította".

Nos, így néz ki az AKO felmérésének eredménye:

Mistrík a Focus felméréséhez képest tulajdonképpen ugyanannyival szerezne itt többet, mint amennyivel Šefčovič kevesebbet. Az AKO felmérése alapján pedig azt lehet mondani, kettejük támogatottsága jelentősen megugrott, együtt már eléri a 44%-ot.

Harabin már több mint 5%-kal marad el a második helytől, utánuk pedig újabb nagy szakadékot követően Milan Krajniak, míg Bugár Béla támogatottsága mostanra visszaesett tulajdonképpen a Híd párt parlamenti preferenciáira.

A Focus felmérésében kisebb volt a különbség Čaputová és Šefčovič között, az AKO-nál több mint 10 százalék. Kérdés, hogy a második fordulóban az első fordulóban alulmaradók szavazói kire voksolnának, azt azonban nehéz elképzelni, hogy köztük többen lennének a Smer pártján, miközben a három konspirációhívő (Harabin, Kotleba, Daňo) szavazói nyilván nem szívlelik egyik, a második fordulóra esélyes EU-párti jelöltet sem.

Az AKO a TA3 hírtelevízió megrendelésére február 22. és 25. között telefonos megkérdezés útján végezte a felmérését 1000 személy bevonásával.

(Denník N/parameter)