AKO: Kétségbeejtően alacsony a Szövetség támogatottsága, Pellegrini miniszterelnök lehetne

2022. április 22. - 07:28 | Belföld

Továbbra is a Hlas-SD a legerősebb politikai párt, Ficóék tartják magukat a második helyen, szorosan a nyakukon pedig ott az SaS az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint.

AKO: Kétségbeejtően alacsony a Szövetség támogatottsága, Pellegrini miniszterelnök lehetne
Fotó: TASR

A felmérést az AKO a Joj Televízió Na hrane című műsorának április 5. és 11. között készítette, tehát még jóval Ficóék szerdai meggyanúsítása előtt.

Ez alapján a parlamenti választásokat jelenleg a Hlas-SD nyerné 18,9 százalékkal, a Robert Fico vezette Smer-SD a második helyen 14,5 százalékkal, míg a harmadikra Sulíkék értek oda 14 százalékkal.

Jócskán leszakadva következik a negyedik helyen az OĽaNO 8,9 százalékkal és a Progresívne Slovensko 8,7 százalékkal. A felmérés szerint parlamentbe jutna még a Sme rodina (6,6 százalék), a KDH (6,5 százalék) és a Republika (6,2 százalék) is.

Parlamenti küszöb alatt az SNS 3,9 százalékkal és a Kotleba-féle ĽSNS 3 százalékkal. A felmérés alapján kétségbeejtően alacsony a Szövetség támogatottsága, amely 2,6 százalékot szerzett, és a gyűjtőpárt nyakán ott a Simon-féle Magyar Fórum 2,1 százalékkal.

Ami a mandátumokat illeti, a Hlasnak 34, a Smernek 26, a Sme rodinának 12, az OĽaNO-nak 16, a PS-nek 15, az SaS-nek 25, a KDH-nak 11, a Republikának pedig ugyancsak 11 járna, ami azt jelenti, hogy Peter Pellegrini Ficóékkal, Kollárékkal és a szélsőséges Republikával a háta mögött miniszterelnök lehetne.

Csütörtökön este a Polis is kiadta legfrissebb felmérése eredményét, amelyet április 13. és 20. között készített a Zoznam.sk számára – írja a Topky.

Az élmezőny itt is hasonló az AKO közvélemény-kutatásához képest: élen a Hlas-SD áll 19 százalékkal, majd következik a Smer-SD (16,7 százalék), az SaS (10,2 százalék), a Sme rodina (8,2 százalék), az OĽaNO (8,1 százalék) és a KDH (6,5 százalék).

A Polis eredményei alapján viszont már parlamentbe jutna a Szövetség, amelyet 6,4 százalékon mértek.

Ugyancsak parlamentet jelentő 6,2 százalékot szerzett a Progresívne Slovensko. A Republika (4,9 százalék) és Kotlebáék (4 százalék) viszont már a küszöb alá csúsztak.


Forrás: Topky.sk/Polis

(sme.sk/topky.sk)