Aktivisták mikroműanyagot találtak a csallóközi ivóvízben

2019. augusztus 27. - 13:38 | Belföld

A Mi Vizünkért (Za našu vodu) Polgári Társulás aktivistái azt állítják, 75 mikrométernyi műanyag található a csallóközi ivóvízben.

Aktivisták mikroműanyagot találtak a csallóközi ivóvízben
Fotó: Paraméter - illusztráció

Az aktivisták kedden tartott sajtótájékoztatójukon elmondták, egy svéd laboratóriumban kivizsgáltatták a Rovinkánál vett ivóvízmintát.

„Hetvenöt mikrométer egy hajszálnyi vastagságnak felel meg. Nincs szó tehát nagy mennyiségről, de mivel évek óta büszkék voltunk arra, hogy a Csallóközben jó minőségű az ivóvíz, talán nincs okunk arra, hogy mikroműanyagokat igyunk”

– jelentette ki a sajtótájékoztatón Dušan Velič, a polgári társulás tagja, akit megleptek a vízminta eredményei.

A kapott eredményt szeretnék az aktivisták összehasonlítani a csomagolt ásványvizekből vett minták eredményeivel. Az eredményt továbbítják a Pozsonyi Vízgazdálkodási Vállalatnak (BVS). „Azt várjuk, hogy ők további mintákat fognak vizsgálni” – tette hozzá a polgári társulás elnöke, Annamaria Velič, aki reméli, hogy fokozatosan csatlakoznak további vízgazdálkodási vállalatok is.

„Senkit nem szeretnénk megijeszteni, Rovinkán egyébként tökéletes a víz. Az ilyen víz ivásával évente két milligrammnyi műanyag kerül a szervezetünkbe, ami valójában semmi. De vegyük figyelembe, hogy ez az állapot rosszabbodhat, egy napon pedig ez akár öt gramm is lehet, amelynek a hatása már kérdéses”

– magyarázta Dušan Velič.

A BVS a TASR hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az Európai Parlament 2018. október 23-ai ülésén tárgyalta azt az irányelvjavaslatot, amely indítványozza a mikroműanyagok folyamatos mérését az ivóvízben. A BVS ezt akkor fogja elkezdeni, ha törvény fogja előírni a méréseket.

Az aktivisták nem tudják, honnan származhatnak a Rovinkánál vett vízmintában található mikroműanyagok. „Egyelőre azt tudjuk, hogy a műanyagok legalább fele nem a csővezetékből származik, mivel szilikon és teflon eredetűek. Egy mintavétel alapján ezt nehéz megmondani” – fűzte hozzá Annamaria Velič.

A polgári társulás tervei közt szerepel, hogy utánajárnak, mekkora mennyiségű mikroműanyag található a Dunában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai nemrég arról számoltak be, hogy a jelenleg rendelkezésre álló, korlátozott számú információ alapján kijelenthető, hogy az ivóvíz aktuális mikroműanyag-tartalma nem jelent kockázatot az egészségre. Ugyanakkor - elsősorban a fokozódó műanyagszennyezés miatt - további vizsgálatokra szólítottak fel.

A WHO elemzései szerint a 150 mikrométernél nagyobb műanyagrészecskék valószínűleg nem szívódnak fel az emberi szervezetben, és az ennél kisebbek is csak korlátozott mértékben.

A Mi Vizünkért Polgári Társulás tavaly májusban jött létre. Csallóközi tagokat is számlál, elsődleges célja pedig az, hogy kellő módon tájékoztassák a laikus nyilvánosságot ivóvízforrásaik minőségéről, egyszersmind szakértői javaslatokkal járuljon hozzá a vízgazdálkodás javításához. A PT megalakulása után röviddel az alelnökével, Tóth Tiborral készítettünk interjút.


(TASR)