Alacsony kockázatot jelent az oltás a tinédzsereknél egy ausztrál kutatás szerint

2022. augusztus 8. - 14:09 | Tech

Alacsony kockázatot jelent az oltás a tinédzsereknél egy ausztrál kutatás szerint. A Monash Egyetem kutatói a vakcinával összefüggő szívizomgyulladás lehetőségét vizsgálva megállapították, hogy ennek kockázatai "enyhébbek", mint a COVID-19 hosszú távú kockázatai.

Alacsony kockázatot jelent az oltás a tinédzsereknél egy ausztrál kutatás szerint
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A tanulmányt hétfőn tették közzé a Medical Journal of Australia című orvosi folyóiratban, a vizsgálat során 33 olyan 12 és 18 év közötti fiatalt követtek nyomon, akiket a COVID-19 vakcina beadása után a Monash Gyermekkórházban szívizomgyulladás tipikus tüneteivel vizsgáltak.

A kutatást Suraj Varma, a Monash Heart és a Monash Gyermekkórház gyermekkardiológusa vezette, ez volt a legnagyobb ilyen jellegű, egyetlen gyermekkórházban végzett vizsgálat. Varma és csapata elmondta, hogy minden beteg felépült, átlagosan alig több mint két nap után.

"Az mRNS-vakcinával összefüggő szívizomgyulladás enyhe, magától gyógyuló klinikai lefolyású, ellentétben a COVID-19-hez kapcsolódó, ismert szövődményekkel és hosszú távú következményekkel, mint például a gyermekeknél kialakuló multiszisztémás gyulladásos szindróma és a szívizomgyulladás más formái"

- áll a jelentésben.

A szívizomgyulladást vírusfertőzés okozza, és az mRNS-vakcinák ritka mellékhatása, megjelenése táptalajt nyújtott a vakcinákkal kapcsolatos félretájékoztatás és az oltásellenes retorika terjedéséhez.

A Nature Reviews Cardiology című szaklapban tavaly decemberben közzétett, az mRNS-vakcinát követő myocarditis előfordulását vizsgáló külön tanulmány becslése szerint a beoltott emberek kevesebb mint 0,005 százalékánál, vagyis 100 000 esetből 5-nél alakult ki ez az állapot. A 35 év alatti fiatalok körében az arányok valamivel magasabbak voltak, mint más korosztályokban.

A Monash-tanulmány kimutatta azt is, hogy a gyulladás még a rendkívül ritka esetekben is enyhe tüneteket produkált, és a beteg magától meggyógyult. A kutatók szerint a 33 vizsgált betegnél nem jelentkezett pangásos szívelégtelenség, illetve nem volt szükség intenzív ellátásra, inotrop támogatásra, immunglobulin- vagy szteroidterápiára

A 16 év alatti ausztrálok oltási aránya elmaradt a felnőttekétől, az ausztrál Egészségügyi és Idősügyi Minisztérium országos adatai szerint augusztus 7-én az öt és 15 év közötti ausztrálok alig több mint fele, 54,3%-a kapott két adag vakcinát.

Varma és csapata reméli, hogy az új bizonyítékok megnyugtatják a szülőket, hogy a vakcinák biztonságosak és fontosak a gyermekek számára.

(MTI)